Persiapan PRU 13 agenda penting muktamar

Hazayani Zakaria

GOMBAK, 7 Mei: Kekuatan PAS mesti diterjemahkan dalam pilihan raya umum ke-13 dan persiapannya harus dijadikan agenda penting untuk dibincangkan dalam muktamar parti Jun ini.

Naib Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, PAS harus memenangi pilihan raya umum kerana ianya akan mempengaruhi keyakinan rakyat terhadap parti itu dan ianya merupakan cabaran yang harus dipikul oleh semua pimpinan dan ahli parti.

"Cabaran dalam muktamar kali ini, bagaimana PAS nak perkukuhkan persiapan untuk menghadapi PRU ke-13. PAS parti yang paling lama, paling banyak pengalaman, cawangan banyak, ahli banyak tapi data yang ada tak mencukupi kalau tak diterjemahkan dalam konteks pilihan raya.

"Kemenangan pilihan raya jadi ukuran dalam konteks politik. Memanglah dalam Islam kita menang ke kalah kita kena istiqamah,tapi umum menilai kita bergantung kepada pencapaian dalam pilihan raya.

"Jadi kalau kita masuk pilihan raya tiba-tiba pencapaian kita rendah,akan ada kesan politik dan mempengaruhi keyakinan rakyat," kata beliau ketika ditemui selepas merasmikan Muktamar Tahunan Dewan Muslimat PAS Wilayah Persekutuan (DMPWP) ke-28, dekat sini, hari ini.

Tuan Ibrahim yang juga Pesuruhjaya PAS Pahang turut berkata, muktamar kali ini juga harus memberi tumpuan kepada strategi memperkukuhkan peranan PAS dalam Pakatan Rakyat kerana PAS dikenali sebagai parti yang menjadikan Islam sebagai dasarnya.

"Bagaimana kita nak perkukuhkan peranan PAS dalam Pakatan Rakyat.Kita tak mahu kita hanya menumpang tapi kena bersama menerajui perubahan dan kepimpinan dalam Pakatan.

"Ini cabaran besar kerana terdapat isu-isu yang dibangkitkan berkaitan agama dan melibatkan hukum yang merupakan cabaran kepada pemimpin-pemimpin PAS," katanya.

Menurutnya juga, PKR dan DAP akhir-akhir ini turut menerima serangan yang teruk daripada BN dan PAS sebagai parti Islam pula sering diserang berkaitan pendekatan Islam yang dibawa.

"Kita lihat sekarang cabaran dalam PKR, Datuk Seri Anwar (Ibrahim) kena serang teruk dengan beberapa ahli lompat parti.

"DAP pula berhadapan dengan cabaran untuk meluaskan pengaruh untuk keluar daripada orang Cina sahaja.

"Jadi PAS dilihat dalam pendekatan agama.Jadi kita tak nak lihat pendekatan agama dalam konteks yang negatif.

"Kita tak tegaskan agama yang PAS bawa bukan tertutup tapi agama sebagai rahmat kepada seluruh alam samaada kepada orang Islam atau bukan Islam.

"Kita kena terjemahkan supaya orang bukan Islam tidak melihat PAS ini sebagai ancaman. Tapi kalau pendekatan PAS sendiri agak tetutup, menyebabkan mereka salah anggap terhadap PAS," katanya juga.

Tambahnya lagi, PAS menafikan kekalahan mereka di kesemua kerusi yang ditandingi pada Pilihan Raya Negeri Sarawak disebabkan orang bukan Islam menolak dasar Islam yang dibawa.

"Ada orang cuba kaitkan kekalahan PAS di Sarawak kerana dasar Islam yang kita bawa tapi kita bantah.

"Kita dapat dokongan daripada orang Kristian.Mereka bawa kita ke rumah panjang dan bersama-sama kita dalam kempen. Jadi kita tak ditolak kerana agama.

"Ini yang perlu kita yakinkan masyarakat dan PAS perlu bersama dalam arus perubahan politik negara," katanya.

~harakahdaily~

Al-Qaeda Beri Amaran Kepada Amerika

KAHERAH 7 MEI : Rangkaian Al-Qaeda hari ini berikrar membalas dendam ke atas Amerika Syarikat (AS) dan sekutunya termasuk Pakistan di atas pembunuhan ketuanya, Osama bin Laden sekali gus memberi amaran bahawa “kegembiraan Amerika akan berubah menjadi kesedihan.”

Kumpulan militan itu juga mengisytiharkan kematian Osama itu sebagai syuhada dan menggesa umat Islam di seluruh dunia supaya bangkit menentang Amerika.

“Osama tidak membina satu organisasi yang akan terkubur selepas kematiannya,'' kata kumpulan itu.

Bagaimanapun presiden Barack Obama menolak ancaman itu dan berikrar bahawa Amerika akan menghancurkan Al-Qaeda.

"Kita telah berjaya membunuh ketua mereka dan pasti akan mengalahkan semua mereka tidak lama lagi,” kata Obama selepas mesyuarat tertutup satu kumpulan tentera yang baru pulang daripada berkhidmat di Afghanistan.

Tentera komando Amerika menyerbu kediaman Osama di Abbotabad, Pakistan Isnin lalu dan menembak mati ketua kumpulan Al-Qaeda berkenaan.

Pada pertemuan itu, Obama memuji tenteranya atas kejayaan menghapuskan Osama sambil berkata Amerika berjaya 'memenggal kepala Al-Qaeda' sekali gus melumpuhkan rangkaian penganas itu.

Obama menyimpulkan kejayaan itu sebagai 'minggu bersejarah' yang penuh dengan mesyuarat dan merencanakan serangan sulit ke Pakistan bagi menghapuskan ketua Al-Qaeda itu selepas memburunya lebih 10 tahun.

“Saya mengambil peluang ini bagi pihak rakyat Amerika dan mereka di seluruh dunia yang bangga dengan kejayaan ini. Kita menamatkan misi ini dengan kejayaan," katanya kepada

“Kita sudah menghapuskan ketuanya dan kita sedang menewaskan mereka," katanya.

Sementara itu, mengesahkan kematian Osama buat kali pertama, Al-Qaeda juga membidas Pakistan dan menggesa rakyatnya supaya “membersihkan negara mereka yang telah dicemari Amerika.”

Puak Taliban Afghanistan juga membidas pembunuhan berkenaan. Perhimpunan kecil juga diadakan selepas solat Jumaat di beberapa tempat yang dipercayai akan memperkuatkan lagi azam mereka untuk menentang “penjajah asing.”

"Kami seru saudara Islam di Pakistan, di mana Sheikh Osama dibunuh supaya bangkit dan memberontak bagi membersihkan nama beliau,” kata Al-Qaeda dalam satu kenyataan.

- AFP

Ann Wan Seng: Biar Orang Cina Pimpin IslamPembinaan Kampus Induk KUIN Berjalan Lancar

Pilihan Raya Umum Ke 13, 11.11.11?

KUALA LUMPUR 6 MEI : Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mencetuskan teka-teki mengenai tarikh pilihan raya umum ke-13 apabila menyebut timbulnya ramalan ia akan diadakan pada 11.11.11 kerana angka 11 amat signifikan dalam hidup beliau.

Ketika ditanya pemberita, beliau tidak mengia mahupun menafikan ramalan itu, sebaliknya menyifatkan ramalan sedemikian memang menjadi kegemaran dalam arena politik sebelum ini.

"Saya rasa elok diteruskan teka teki ini," katanya.

Bagaimanapun, Najib menekankan perlunya untuk kerajaan BN terus bekerja melaksanakan program-program transformasi bagi menyakinkan rakyat.

"Pilihan raya boleh diadakan pada bila-bila masa, tak semestinya pada (bulan) 11 ataupun 11 haribulan.

"Ini merupakan satu proses, selagi semboyan belum dibunyikan, kita masih buat kerja," katanya.

Apabila diminta mengulas lanjut sama ada kemungkinan tarikh tersebut besar, Najib berkata: "Tarikh itu ada kaitan dengan hidup saya, tapi sama ada pilihan raya itu...Wallahhualam".

Sebelum itu, Najib dalam usaha merapatkan hubungannya dengan golongan muda ke udara di rangkaian radio Hot FM pagi ini dan menceritakan signifikan angka 11 dalam hidupnya.

Katanya, nombor itu timbul dalam beberapa peristiwa penting dalam hidupnya.

Antaranya ialah Allahyarham ayahandanya, Tun Razak Hussein lahir pada 11 Mac 1922, ibunya Tun Rahah Noah lahir pada 11 Jun 1933, hari lahir anak pertama beliau juga pada 11 haribulan, dan Umno ditubuhkan pada 11 Mei 1946.

Najib menjadi Menteri Besar Pahang yang ke-11 (1982-1986) dan merupakan Orang Kaya Indera Shah Bandar yang ke-11.

Nombor plat kereta rasmi beliau juga bernombor 11.

Wawancara selama sejam bermula jam 7.30 pagi itu juga disiarkan secara langsung menerusi siaran televisyen 8TV.

Dalam wawancara itu, Najib juga menceritakan tabiatnya yang gemar menghabiskan masa di laman sosial seperti Facebook dan Twitter.

Beliau juga turut mengumumkan kerajaan akan melancarkan satu program baru iaitu Rumah Mampu Milik Berkualiti bagi memantapkan Skim Rumah Pertamaku selewat-lewatnya Julai ini.

"Melalui program tersebut, kos rumah untuk Skim Rumah Pertamaku akan dipastikan berharga RM220,000 ke bawah," katanya.

Di bawah skim itu, beliau berkata pemaju swasta akan terbabit sebagai projek tanggungjawab sosial korporat mereka, manakala kerajaan akan menyediakan tanah sebagai tapak rumah.

-BERNAMA

Segerakan PRU 13, Tamatkan Budaya Fitnah Terhadap Pembangkang

SHAH ALAM 6 MEI : Kerajaan persekutuan digesa mempercepatkan pilihan raya umum ke- 13 bagi merungkai pemilihan kepimpinan negara yang berwibawa dan menamatkan serangan berbentuk fitnah terhadap pihak pembangkang.

Ahli Parlimen Kuala Langgat, Abdullah Sani berkata kerajaan pemerintah sepatutnya berdepan dengan pembangkang secara profesional melalui pilihan raya yang adil dan bukannya dengan menyuburkan budaya fitnah.

"Saya mahu memberi amaran, sekiranya pendekatan kezaliman seperti ini terus diambil, saya yakin rakyat tidak bodoh, rakyat sudah bijak menilai untuk angkat tokoh mana yang mereka akan pilih untuk PRU 13 akan datang, Saya saran kepada Najib, segerakanlah PRU 13, kita ke gelangang sebagai 'anak jantan' kemudian kita lihat pemimpin mana rakyat akan nobatkan sebagai pemimpin ulung negara," kata Abdullah.

Melihat kronologi fitnah berterusan termasuk pendedahan klip video seks yang cuba dikaitkan dengan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim hanya akan menyaksikan kebangkitan rakyat.

"Episod demi episod, fitnah demi fitnah dan keaiban demi keaiban berlaku dalam memastikan musuh UMNO-BN ini tidak mampu bertapak, tetapi percayalah sekira gugurnya perjuangan hebat Anwar ini, maka akan lahirlah ribuan lagi Datuk Seri Anwar Ibrahim di negara ini sekira itulah agenda utama UMNO-BN," katanya lagi.

Dalam pada itu, Abdullah Sani juga mengesa Polis agar bersikap neutral dan bebas dari terus ditunggangi UMNO-BN dalam usaha merealisasikan agenda politik sempit mereka.

"Sebab itu kalau polis membuat satu keputusan, wajib dengan teguh tanpa rasa segan silu mempertahankan apa yang mereka ada dalam siasatan sebagai satu asas, tetapi keadaan sekarang ini polis seolah-olah bersekongkol dengan peguam negara yang sedia maklum tahu beliau terlibat secara langsung dalam konspirasi ulung yang dilakukan pada 1998, dan ini berlaku sekali lagi penglibatan polis dengan peguam negara dalam kes Anwar ibrahim," katanya.

Beliau berkata demikian mengulas tindakan polis yang dilihat akur pada telunjuk Pejabat Peguam Negara dengan menyerahkan semula laporan kertas siasatan kes rakaman video seks yang pelakunya didakwa mirip seorang pemimpin parti pembangkang kepada Pejabat Peguam Negara.

"Dan mereka taksub pada peguam negara yang jelas agenda utamanya adalah menjatuhakan dan mengaibakan Datuk Seri Anwar Ibrahim, sebab itu tidak logik apabila polis buat siasatan, diserahkan semula kepada peguam negara dan peguam negara meminta kembali polis mengadakan siasatan lanjutan supaya kes ini ada primafesinya, itu niat asalnya, jadi polis terpaksa ditunggangi agar hasrat jijik peguam negara ini dizahirkan dalam bentuk pendakwaan," ujarnya.


tvs

Mengapa permohonan rebat cukai tanah UUM ditolak Kerajaan Negeri?

BULETIN UTAMA TV3 cuba memanipulasi isu penolakan rebat cukai tanah yang dipohon UUM.

Pihak UUM sebelum ini telah merayu kerajaan negeri Kedah memberikan rebat cukai tanah sehingga mereka hanya perlu membayar RM100 ribu sahaja seperti yang dinikmati pada 2006-2008, berbanding RM1.74 juta nilai cukai tanah sebenar. UUM meminta kadar semurah itu untuk tempoh lima tahun lagi.

Cukai tanah bagi tahun 2011 sepatutnya perlu dijelaskan segera untuk mengelak dari didenda. Tarikh akhirnya ialah 1 Jun 2011.

Antara alasan yang dikemukakan UUM dalam rayuannya untuk mendapatkan rebat ialah UUM bukan institusi pengajian tinggi yang berorientasikan keuntungan. Benarkah langsung tidak berorientasikan keuntungan? Tahun lalu UUM mengumumkan keuntungan bagi syarikat-syarikat di bawah IPTA itu adalah sebanyak RM80 juta. Semua keuntungan itu dibuat di atas tanah yang dikategorikan untuk IPTA, bukan tanah premis perniagaan. Apa salahnya gunakan keuntungan besar yang ‘tidak disengajakan’ itu untuk menjelaskan cukai.


Satu lagi alasan yang diberikan ialah keluasan tanah UUM adalah 1,104.3 hektar tetapi hanya 57% dari keluasan tanah tersebut atau 627.8 hektar sahaja yang dibangunkan. Orang kampung yang mengusahakan sawah padi tetap perlu membayar cukai tanah meskipun pada tahun tertentu sawah mereka dilanda banjir, mereka tidak pernah menggunakan hujah ‘ala UUM’ untuk meminta rebat cukai.

Kadar cukai tanah yang dikenakan ke atas UUM ialah RM0.20 bagi satu meter persegi, bermakna jumlah keseluruhan ialah RM1,744,357.00. Bagaimanapun berlaku pengambilan sejumlah kecil tanah UUM iaitu 3119.3662 meter persegi menyebabkan taksiran cukai berkurang menjadi RM1,743,735.00.

Kadar RM0.20 bagi satu meter persegi adalah kadar cukai tanah mengikut semakanhasil tanah pada 2005 yang menjadikan cukai tanah UUM sebanyak RM1,743,735.00. Cukai tersebut tidak dikira mengikut rebat cukai yang berkuatkuasa pada 1 Januari 2008 iaitu pada kadar RM0.30 bagi satu meter persegi. Jika rebat tersebut diikuti maka cukai tanah yang baru bagi UUM ialah RM2,615,602.00!

Pejabat Tanah dan Galian Negeri Kedah dilaporkan tidak bersetuju terhadap rebat oleh UUM itu kerana ia boleh dijadikan ‘precedent case’ atau kes duluan untuk dijadikan rujukan. Hasil yang diperolehi oleh kerajaan negeri Kedah dari tanah-tanah milik Persekutuan di negeri ialah RM31 juta setahun.

Jika UUM diberikan rebat, bayangkan jika semua jabatan Persekutuan tersebut, khususnya IPTA membuat rayuan terhadap kerajaan negeri menggunakan alasan yang sama yang digunakan UUM; maka ia meletakkan kerajaan negeri dalam dilema kerana tidak adil dalam melayan pembayar cukai tanah. UiTM Merbok dikenakan cukai RM0.55 untuk satu meter persegi, lebih sekali ganda dari yang ditanggung UUM. Bagaimana jika UiTM Merbok turut meminta rebat, kerana alasan mereka lebih kuat untuk meminta rebat?

Sepanjang tiga tahun memberi rebat pada UUM (2006-2009) kerajaan negeri telah kehilangan hasil sebanyak RM4,933,071.00. Sekiranya permohonan untuk mendapat jumlah rebat yang sama dipanjangkan lagi selama lima tahun maka negeri akan kehilangan hasil sebanyak RM8,218,675.00. Jumlah tersebut adalah terlalu besar untuk bukan sebuah negeri maju macam Kedah.

Jika pihak UUM masing ‘membuat bising’ kononnya kadar cukai tanah RM0.20 satu meter persegi yang dikenakan terlalu tinggi sehingga tidak mampu dibayar, maka eloknya kita meneliti kadar cukai tanah yang dikenakan terhadap IPTA di negeri lain sebagai rujukan.

USM Pulau Pinang dikenakan cukai RM2.58 bagi setiap meter persegi, Universiti Malaysia Perlis (UNIMEPS) RM0.50 satu meter persegi, IPTA di negeri Selangor RM0.39 untuk satu meter persegi. Manakala semua premis milik Pusat seperti sekolah, balai polis, hospital dan lain-lain yang didaftarkan di bawah Pesuruhjaya Tanah Persekutuan maka kadar untuk satu meter persegi ialah RM0.55. Semua premis tersebut tidak sibuk meminta rebat, UUM pula yang tiba-tiba menjadi Universiti Uzur Malaysia yang perlu diberi rebat.

Menteri Pengajian Tinggi Datuk Khaled Nordin mengeluarkan kenyataan yang berpihak kepada UUM. Cakapnya ‘double standard’ kerana dia tidak mengulas hal yang sama bagi UNIMEPS atau mana-mana IPTA yang terletak di negeri-negeri ditadbir BN. Sepatutnya negeri BN menjadi contoh dalam memberi rebat ‘gila-gila’ itu kepada semua IPTA yang terdapat di negeri masing-masing, tapi ia tidak berlaku.

Di Kedah, di mana sahaja ceramah politik BN diadakan maka isu cukai tanah UUM menjadi isu wajib untuk diulas. Ini menunjukkan bahawa permohonan rebat oleh UUM terhadap kerajaan negeri bukan ikhlas demi pembangunan pendidikan tetapi lebih menjurus kepada provokasi politik.

Apabila nanti kerajaan negeri menolak maka bolehlah jentera propaganda mereka menjelaskan kepada seluruh rakyat jelata bahawa kerajaan negeri menindas institusi pengajian tinggi. Jika itulah maksud yang tersirat dari apa yang tersurat, maka ‘eloklah’ mereka meneruskan niat busuk tersebut.

Soalan politik yang mereka ajukan kepada kerajaan negeri sekarang ialah; jika masa BN dulu mereka boleh beri rebat, mengapa sekarang tidak?
Jawapannya begini:

1) Mengapa kerajaan negeri Perlis yang diperintah BN kini tidak memberi rebat kepada UNIMEPS yang kadar cukainya jauh lebih tinggi dari UUM? (Jawapan dalam bentuk soalan)

2) Kerajaan negeri dulu hilang hasil dari RM4,933,071.00 akibat pemberian rebat, tetapi perbelanjaan pengurusan negeri terutamanya dalam bidang kebajikan rakyat banyak diambil alih oleh Pusat akibat kelemahan kerajaan negeri pada masa itu. Sekarang kerajaan perlu berdikari kerana bantuan Pusat tidak lagi melalui negeri. Sekalipun Kedah masih dibawah pemerintahan kerajaan BN Pusat namun Kedah adalah antara negeri yang dianaktirikan oleh BN Pusat. Ramai dari senarai penerima bantuan E-Kasih ditamatkan bantuan bulanan oleh Pusat sedangkan senarai E-Sinar di bawah negeri terus menerima bantuan.

3) Di samping perlukan dana untuk pembangunan negeri dan kebajikan rakyat, kerajaan negeri kini terpaksa menjelaskan hutang tinggalan BN lalu sebanyak RM2.3 Billion, di mana RM1.83 Billion darinya adalah hutang berkaitan air.

4) Kerajaan kini sangat mementingkan kebajikan rakyat, justeru akan mempastikan setiap sen duit yang menjadi hak rakyat diguna untuk kesejahteraan rakyat. Ini berbeza dengan kerajaan lalu yang lebih mementingkan 'orang kaya' (UUM) dari rakyat yang ramai masih miskin.

~wartakedah~

Kerajaan Negeri Akan Rugi RM8 juta

Kampus Insaniah dibangunkan mengikut jadual

KUALA KETIL, 5 Mei – Kampus tetap Kolej Universiti Insaniah (KUIN) di Kampung Pantai Chicar, di sini dalam Daerah Baling kini giat dibangunkan mengikut jadual.

Menteri Besar, YAB. Dato’ Seri Ustaz Azizan Abdul Razak berkata, tapak kampus berkenaan berkeluasan 832 ekar dan kawasan kampus yang dibangunkan ialah seluas 360 ekar membabitkan pembinaan bangunan pentadbiran termasuk dewan-dewan kuliah.

“Asrama pula akan didirikan di zon dua dan tiga dalam fasa pertama yang boleh memuatkan kapasiti penuntut seramai sehingga 7,000 orang kerana penggunaan tanah secara berhemat,” ujarnya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita sempena lawatan ke tapak pembinaan kampus tetap KUIN di sini.

Menurutnya, pembinaan kampus tetap ini dijangka siap sepenuhnya pada tahun 2013 dan mampu menampung seramai 10,000 penuntut.

“Kita turut menerima permintaan seramai lebih 6,000 orang untuk memasuki KUIN dalam pelbagai bidang walaupun kampus tetap di sini belum lagi siap sepenuhnya,” jelasnya.

Menteri Besar memberitahu, Kerajaan Negeri akan memastikan Bina Darulaman Berhad (BDB) membina rumah terlebih dahulu sebelum membina kampus dan asrama KUIN bagi memberi kemudahan kepada penuntut KUIN.

“KUIN juga turut menyediakan fakulti perubatan dan dengan adanya fakulti ini akan dapat melahirkan pakar dalam bidang perubatan,” katanya.

Beliau menjelaskan, Yayasan Islam Negeri Kedah (YINK) diberi tanggungjawab bagi meningkatkan pencapaian penuntut yang menyambung pengajian di Maahad Tahfiz yang melibatkan Bahasa Arab, Usuluddin dan Al-Quran.

“Bagi jurusan hafalan ini, tempat yang bersesuaian serta pensyarah turut disediakan di samping ditanggung sepenuhnya oleh Kerajaan Negeri,” ujarnya.

Tambahnya, KUIN merupakan satu-satunya Institusi Pengajian Tinggi Islam di negeri ini yang menjalankan program Pengajian Islam secara berkembar dengan Universiti Al-Azhar, Mesir.

“Kini, KUIN terus menaikkan imej Kedah dengan menjadi pusat pengajian Islam yang terulung di rantau ini apabila dianggap oleh Universiti Al-Azhar sebagai cawangannya di Asia Tenggara,” katanya.

Hal ini, jelasnya, menarik lebih ramai penuntut asing untuk menyambung pengajian di sini seperti dari Thailand, Indonesia, Singapura, Brunei, Republik Rakyat China, Kemboja dan Iraq.

Turut hadir ialah Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri, Ahli-Ahli Dewan Undangan Negeri, Pengerusi Bina Darulaman Berhad, Dato’ Paduka Haji Mohd Saad Endut, Rektor KUIN, Profesor Dato’ Wira Dr. Jamil Osman dan Pegawai Daerah Baling, Tuan Haji Ahmad Fisol Haji Md Nor.

~wartakedah~

Tiada Foto Bedah Siasat Osama, Kata Obama

WASHINGTON 5 MEI : Presiden Barack Obama memutuskan untuk tidak mengeluarkan foto-foto jenazah ketua rangkaian pengganas Al-Qaeda Osama bin Laden, yang mati ditembak pasukan elit Amerika Isnin lalu, kata White House semalam.

Pengumuman itu muncul selepas seorang pegawai kanan pentadbiran memberitahu NBC News mengenai keputusan pihaknya tidak mahu melepaskan foto bedah siasat dan Obama juga mendedahkan pendiriannya ketika temu bual khas bersama program “60 Minutes” CBS semalam.

Media melaporkan bahawa White House telah mempertimbangkan syor mengeluarkan gambar-gambar itu, sebahagian daripada bukti untuk meyakinkan bahawa Osama telah terbunuh ketika serbuan ke atas sebuah rumah agam yang dihuninya di timur laut Pakistan, awal pagi (waktu Malaysia) Isnin lalu.

Ramai sangsi dengan operasi dan laporan kematian walaupun ada gambar awal menunjukkan Osama sudah terbunuh.

Bagaimanapun pegawai-pegawai White House berpandangan, gambar-gambar itu sungguh mengerikan dan boleh mencetuskan rasa tidak senang di kalangan mereka yang melihatnya.

“Adalah penting bagi kami untuk memastikan setiap gambar terperinci seseorang yang ditembak mati di kepala tidak disebarkan sebagai satu tindakan yang boleh mengapi-apikan keganasan baru ataupun sebagai alat propaganda,” kata Obama kepada CBS News, demikian menurut jurucakap White House Jay Carney.

Obama juga dipetik berkata, beliau berpandangan tindakan mengeluarkan gambar terperinci akan menyebabkan risiko ke atas keselamatan nasional.

Ditanya mengenai responsnya berhubung reaksi sesetengah pihak di Pakistan mengatakan Amerika Syarikat berbohong kononnya sudah membunuh Osama, Obama berkata:

“Sebenarnya kami sedang memantau reaksi dunia. Tidak ragu-ragu bahawa Osama sudah terbunuh.”

“Sudah pasti tiada keraguan di kalangan Al-Qaeda bahawa dia sudah mati.

“Dan, kami tidak fikir satu gambar sahaja akan membawa perbezaan. Akan ada orang yang menafikannya (kematian Osama,” katanya lagi. — Agensi

Watch Manchester United vs FC Schalke 04 Live Stream Online

UMNO Pula Mai Join PAS


1. Politik tanahair kini menyaksikan UMNO dan BN terus mendendangkan irama lama yang kian sepi tidak dipeduli. Malah seninya kian pudar dan "tone"nya kehilangan sentuhan pitching yang tepat. Persembahan tidak seimbang dan penampilan tampak pincang. Apabila UMNO mengajak PAS sekali lagi menyertai Barisan Nasional dan jikalau PAS tidak mahu menyertai Barisan Nasional, keluar Pakatan Rakyat pun jadilah. Saya lihat UMNO kini seperti Pungguk Rindukan Bulan.

2. Mengatas nama bangsa dan agama, UMNO melalui Presidennya terus mendesak agar PAS menyertai BN atau sekurang - kurangnya keluar Pakatan Rakyat. Jelas agenda mereka hanya satu iaitu mengeluarkan PAS dari Pakatan Rakyat yang dilihat semakin utuh atau dalam erti kata lain ialah untuk meretakkan kesatuan dan keutuhan Pakatan Rakyat.

3. Demi bangsa dan agama ! begitulah tone lama yang pitchingnya sumbang. Kononnya PAS tidak boleh bersama DAP kerana DAP menentang perjuangan Islam yang didokong oleh PAS. Tiba - tiba MCA yang menjadi rakan kongsi UMNO di dalam BN bingkas memberi amaran, jika PAS menyertai BN pastikan PAS tidak memperjuangkan negara Islam. Inilah barangkali suatu contoh tindakan yang pernah disindir oleh Allahyarham P. Ramle sebagai Masuk Angin Keluar Asap.

4. Menariknya, UMNO seperti telah mengiktiraf bahawa perjuangan PAS adalah untuk Islam, justeru itu mereka sangat bimbang kalau - kalau perjuangan suci itu dihalang oleh DAP lantas menggesa PAS keluar dari Pakatan Rakyat kalaupun tidak mahu menyertai BN. Saya mahu ucapkan terima kasih diatas pengiktirafan secara tidak langsung itu setelah sekian lama sejak tahun 51, PAS diitentang serta dibelasah habis - habisan oleh UMNO dan BN lantaran mereka tidak pernah mengiktiraf perjuangan PAS untuk Islam sebelum ini.

5. Setelah saya kemukakan 4 perenggan di atas, isunya terhenti di atas dua point.

Pertama : Demi bangsa dan agama, PAS tidak boleh menyertai Barisan Nasional kerana kompenan kedua besar parti Barisan Nasional MCA telah memberi amaran agar PAS tidak memperjuangkan negara Islam. Sedang DAP melalui pengerusinya Karpal Singh di Konvensyen Pakatan Rakyat yang lalu telah memperlihatkan keterbukaan beliau terhadap dasar perjuangan PAS ini apabila Karpal Singh mengisyaratkan bahawa isu negara Islam boleh dibincang. Sedang DAP memberi isyarat bahawa isu negara Islam boleh dibincangkan, MCA pula membentak keras memberi amaran kepada PAS supaya jangan memperjuangkan negara Islam.

Kedua : Apabila UMNO telah mengiktiraf Islam yang diperjuangkan oleh PAS, lantaran itulah UMNO kelihatan malu malu sayang lalu menggesa supaya PAS keluar Pakatan Rakyat bimbang ianya dihalang oleh DAP. Maka saya berpandangan, amat wajarlah UMNO yang menyertai PAS demi masa depan bangsa dan agama atau sekurang - kurangnya UMNO keluar Barisan Nasional kerana MCA jelas lantang menentang Islam dan penubuhan negara Islam sementara UMNO kini kelihatan sangat berminat dengan perjuangan Islam yang diperjuangkan oleh PAS. Untuk apa lagi UMNO menahan rasa dan membendung resah bersekongkol dengan MCA.

6. Saya meninjau pandangan umum dari kalangan rakyat awam yang mempunyai akses dengan maklumat ketiga dan rata - rata dalam kelompok yang saya temui mempercayai bahawa kini UMNO dan BN terdesak untuk kembali memulih potensi memiliki dua pertiga majoriti mereka di parlimen. Tiada link kedua melainkan UMNO mesti merencana sesuatu untuk memecahkan kesatuan Pakatan Rakyat ekoran inilah satu - satunya tembok penghalang untuk UMNO dan BN merealisasikan impian mereka.

7. Mengaibkan peribadi Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan menyebarkan video lucah kepada umum, pula mendahului siasatan yang adil dan saksama adalah diyakini sebagai sebahagian usaha untuk melemahkan Pakatan Rakyat. Character assassination ini dilakukan dengan penuh teliti dan terancang. Merentasi kewajaran dan rasional masyarakat bertamadun. Berteraskan prinsip politik Mechavelli "matlamat menghalalkan cara", kini UMNO mencipta satu lagi sejarah hitam politik negara dengan memperkenalkan Politik Lucah yang jijik dan mual.

8. Sebahagian masyarakat pula cepat mengesan bahawa ini tidak lebih dari sandiwara UMNO dan BN apabila tangan kirinya menggapai PAS untuk menyertai mereka sementara tangan kanannya pula siap belati dan sabit bermata dua untuk menikam dan mencincang PAS. Realiti ini jelas diperhati umum, sebagai contoh pilihanraya peringkat negeri Sarawak tempohari, walaupun BN tahu PAS hanya bertanding di 5 kerusi, tetapi Presiden BN yang juga Presiden UMNO terus mengasak dan mengganyang PAS seolah - seolah PAS satu - satunya lawan mereka di Sarawak.

9. Saya tidak bermaksud malah tidak pernah berselera untuk UMNO dan BN menghulurkan simpati kepada PAS sehingga memberi laluan selesa kepada PAS untuk memenangi satu - satu edisi pilihanraya, tetapi apa yang tekankan ialah sikap. Pastinya adab kita mengundang, adab kita mahu berkawan dan sebagainya didahului dengan langkah berbuat baik, beramah mesra dan seumpamanya. Apa yang berlaku, UMNO dan BN terus menunjukkan sikap permusuhan dan dendam politiknya yang berterusan kemudian mengajak PAS menyertai mereka. Jika bukan sandiwara politik maka drama apakah ini ?

10. PAS tidak pernah menolak suatu yang diajar oleh Islam seperti perpaduan ummah dan kerjasama baik demi negara, bangsa dan agama selama mana ia benar - benar dibina di atas landasan Islam. Wajarnya UMNO pula menyertai PAS demi merealisasikan hasrat murni tersebut. Sementelah PAS pernah mempunyai pengalaman menyertai Perikatan suatu ketika dahulu, kini eloklah UMNO pula mengambil pengalaman tersebut. Jika UMNO enggan untuk menyertai PAS demi kerana bangsa dan agama maka bagaimanalah UMNO boleh fikir bahawa PAS mahu menyertai UMNO dan BN ?


Murnikan Perjuangan Maknakan Kemenangan

Nasrudin bin Hassan
Ketua DPP Malaysia
eperjuangan.com )

PAS Mahu Anwar Terus Jadi Ketua PembangkangSHAH ALAM 4 MEI: PAS berpendirian komitmen yang diberikan Datuk Seri Anwar Ibrahim kepada Pakatan Rakyat begitu bermakna dan mahukan beliau terus menggalas jawatan Ketua Pembangkang.

Naib Presidennya Salahuddin Ayub berkata, muafakat yang dipersetujui PKR, DAP dan PAS melantik Anwar mewakili pakatan pembangkang sejak Ogos 2008 tidak akan berubah.

Perlantikan Anwar untuk menerajuo pembangkang di Parlimen melangkaui pemahaman Umno-Barisan Nasional mengenai kerjasama politik, kata beliau.

"Jadi tidak semestinnya parti yang mendominasi dalam parlimen itu akan menjadi ketua pembangkang, itu memang menjadi lumrah tapi apa yang di amalkan Pakatan Rakyat hari ini telah melangkawi amalan itu dan kita pergi kepada asas kesepakatan dan penghormatan kita kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim," jelas beliau ketika dihubungi Tv Selangor sebentar tadi.

Salahuddin mengulas kenyataan Timbalan Presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu Sarawak (PBB) , Datuk Seri Abang Johari Openg supaya Anwar berundur sebagai Ketua Pembangkang untuk digantikan dengan Pengerusi DAP, Lim Kit Siang.

Dalam kenyataannya di Kuching semalam, beliau berkata Kit Siang boleh diambil sebagai Ketua Pembangkan kerana DAP mempunyai 29 kerusiberbanding PKR dan PAS masing-masing 23.

Seterusnya Salahuddin berkata, Abang Johari cuba mengitarkan semula modal politik lapuk BN untuk memecah belahkan Pakatan Rakyat.

Justeru katanya, PAS tidak akan mengambil berat tipu helah yang cuba disuntik ke dalam persefahaman yang wujud sejak sekian lama oleh pakatan itu.

"Dia cuba mempermainkan dengan politik. Cuba untuk memecah belahkan Pakatan Rakyat tapi kita tidak akan terusik dengan apa yang beliau (Abang Johari) katakan," ujar beliau lagi.

~tvs~

Kerajaan Negeri beri geran kepada pengusaha Felda

OLEH : AMELIA HASHIM

ALOR SETAR - Seramai 1,249 peserta di empat buah Lembaga Kemajuan Tanah Pesekutuan (Felda) di Kedah boleh tersenyum gembira apabila Kerajaan Negeri akan memberi geran kepada individu yang mengusahakan tanah dengan keluasan keseluruhan 3,026 hektar.

Menteri Besar Kedah YAB Dato’ Seri Ustaz Azizan Abdul Razak berkata, Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri telah setuju untuk memberikan geran tanah berkenaan kepada peserta Felda Teloi Timur (2482 hektar), Felda Bukit Tangga (1496.5 hektar), Felda Laka Selatan (378.2 hektar) dan Felda Gunung Bungsu (490.9 hektar).

“Kerajaan Negeri dalam mesyuarat telah putuskan untuk beri geran tanah kepada peserta Felda seluas 3026 hektar bagi peneroka felda. Geran sendiri,” katanya kepada media selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan Exco di sini.

Katanya, Kerajaan Negeri akan keluarkan geran milik sendiri bagi setiap peserta Felda berkenaan berkuatkuasa sekarang.

Beliau memberitahu jumlah peserta yang akan menerima geran tanah berkenaan ialah seramai 610 orang (Felda Teloi Timur), 374 (Felda Bukit Tangga), 85 (Felda Laka Selatan dan seramai 180 dari Felda Gunung Bungsu dengan jumlah keseluruhan 1,249 orang.

Beliau mengucapkan tahniah kepada semua peserta yang terlibat dan Kerajaan Negeri menghargai usaha mereka yang membantu kerajaan dalam meningkatkan bidang pertanian.

~warta kedah~

TGHH : Eskay Pegang Quran Namun Tidak Ikut HukumnyaPETALING JAYA 3 MEI: Presiden PAS, Datuk Seri Hadi Awang menegaskan tindakan Sahzryl Eskay mengambil sumpah laknat mengenai video lucah ysng ditayangkannya baru-baru ini tidak berlandaskan hukum Islam dan Al-Quran.

“Mereka telah melakukan sumpah yang salah. Sumpah pakai al-Quran, tetapi hukum di dalam al-Quran tidak dipakai. Mengapa bersumpah al-Quran di gunakan tetapi hukum tidak dipakai? Biar dia jawab,” kata Hadi selepas mesyuarat pimpinan tertinggi Pakatan Rakyat.

“Kalau sumpah, mesti pakai hukum yang ada dalam itu (al-Quran). Mengikut Islam tidak cukup menggunakan kitab tetapi mesti memakai hukumnya. Ini sumpah pakai Kitab tetapi tidak digunakan hukum dalamnya, tambah beliau.

Jelas Hadi, Shazryl hanya menggunakan kitab Al Quran sebagai syarat supaya membolehkan beliau melafaz sumpah berkenaan namun ahli perniagaan itu tidak mengikut syiar Islam yang ditetapkan.

Eskay melafazkan sumpah laknat itu setelah beliau memegang al-Quaran terbalik sebelum diperbetulkan oleh seorang penceramah bebas.

Beliau mengambil sumpah laknat bahawa Anwar adalah pelaku dalam video seks yang disebarkan sejak 21 Mac, sungguhpun diingatkan bahawa sumpah itu tidak laku dalam kes-kes fitnah.

Beberapa tokoh agama termasuk mufti Perak dan Selangor bersetuju isu fitnah harus ditangani mengikut hukum qazaf yang dipersetujui oleh Anwar.

Anwar menolak fitnah bahawa beliau pelaku video itu dan menegaskan Eskay dan gandingan Datuk T bersekongkol dengan Umno dan polis untuk menjatuhkannya sebelum pilihanraya umum akan datang.

Pada sidang akhbar berkenaan, Anwar ditanya mengenai dakwaan bahawa sayap pemuda PKR membuat kecoh di dalam Masjid Amru al-Asr Bandar Baru Sentul untuk menghalang Eskay mengambil sumpah laknat.

Anggota Angkatan Muda Keadilan telah mendesak supaya fitnah yang dibawa oleh Eskay itu diputuskan menerusi hukum qazaf.

Anwar berkata Eskay dan dua rakannya – Bekas Ketua Menteri Melaka Rahim Thamby Chik dan Shuib Lazim mencemar Islam dan masjid dengan perbuatan yang membelakangkan syarak agama.

"Hanya angkat kitab tapi tidak menuruti hukum. Siapa yang mencemarkan masjid…(mereka) menggunakan Quran tapi tidak mengamalkan," tegas beliau.

UMNO Bikin Drama 'Kisah Tidak Benar', Menjawab Isu 255 Ahli PAS Masuk UMNO

Tau berapa harga tongkoi buruk dekat MBAS ni?

Oleh: Tok Senapi


WARGA Bandaraya Alor Setar mesti biasa tengok screen tv gergasi yang terletak dalam kompleks MBAS. LED (Light Emission Display) ni dibeli oleh Kedah Communications & Event Sdn Bhd merupakan anak syarikat Perbadanan Menteri Besar Kedah di zaman BN. Masa tu Dato' Seri Mahdzir Khalid adalah MB.

Ia hanya digunakan dalam beberapa bulan bulan, lepas tu terus lingkop (jahanam) sampai ke hari ni tak boleh digunakan lagi. Nak repair tak boleh, nak tolak kat kelin botoi pun tak laku. Sebabnya LED yang dibeli tu adalah barang 'second hand'. Mengikut nilaian semasa, harga pasaran sewaktu dibeli ialah RM800 ribu.

Mengikut rekod dalaman, sebutharga LED tersebut yang diterima oleh KCE ialah RM1.4 juta. Ia sudah terlalu tinggi. Tetapi tahukah anda berapakah harga yang dibeli? Harganya ialah RM2.9 juta... ulang sekali lagi RM2.9 juta!!!

Aneh, bagaimana pihak pengurusan KCE boleh membeli dengan harga yang jauh lebih tinggi dari harga yang ditawarkan? Depa ni gila ka apa? Ha, gila kena kat depa...

Dari mana depa dapat RM2.9 juta tu? Siapakah Ahli Lembaga Pengarah KCE? Apakah peranan Jasni Shafie (TV3), Zahir Senapiah (TV3) dan Zahari Morad dalam KCE? Siapakah pemilik Tanjung Nusa? Nak tau cerita selanjutnya... tunggu selepas ini.

JANGAN SERAH KEDAH DEKAT PENYAMUN


http://kedahla.blogspot.com/2011/05/tau-berapa-harga-tongkoi-buruk-ni.html

SPR Mula Pindah Pengundi Untuk Kuatkan BN ?

SHAH ALAM 3 MEI : Suruhanjaya Pilihanraya dikesan memindahkan hampir 500 pengundi di Selangor untuk menambah undi Barisan Nasional bagi merampas kembali negeri ini pada pilihanraya umum akan datang, kata seorang pemimpin kanan PAS.

Exco Kerajaan Negeri, Iskandar Abdul Samad mendedahkan di DUN Cempaka sahaja bilangan pengundi baru didapati naik secara mendadak pada suku tahun pertama tahun ini.

Iskandar adalah ADUN kawasan itu.

Siasatan mendapati SPR memindahkan pengundi dari DUN Teratai ke DUN Cempaka dengan menggunakan alamat bermastautin yang dipalsukan.

Mereka yang dipindahkan adalah ahli dan penyokong Umno, kata beliau di sidang akhbar tengah hari tadi.

“Perpindahan ini antara lain melibatkan AJK Umno dari DUN Teratai, contohnya AJK Umno Bahagian Pandan yang juga Ketua Umno Cawangan Taman Kencana, Abdullah Thani Bukari dipindahkan ke Taman Dagang di dalam DUN Cempaka," kata beliau.

“Seramai lima AJK Wanita Umno Cawangan Pangsapuri Intan pula dipindahkan ke DUN Cempaka iaitu dua ke Taman Bakti, dua ke Pandan Jaya dan satu ke Lorong Molek Kampung Pandan. Seramai 10 orang ahli Umno dari Kampung Cheras Baru telah juga dipindahkan ke DUN Cempaka,” tambah Iskandar.

Iskandar yang juga Timbalan Yang Dipertua PAS Selangor berkata, mereka yang dipindahkan untuk mengundi di DUN Cempaka itu masih bermastautin di DUN Teratai.

Antara alamat digunakan untuk mendaftar pengundi dari DUN Teratai adalah Dewan Kemas di Lorong Molek, Kampung Pandan dalam DUN Cempaka.

Berdasarkan perkembangan itu, PAS akan mengemukakan bantahan kepada SPR, kata Islandar. Beliau mahukan badan itu bersikap adil dan telus menangani aduan itu.

Menurut Iskandar, setakat ini PAS mengesan pemindahan 484 pengundi di sekitar Selangor. Ia membabitkan 150 pengundi di Selat Klang, Kota Raja (99), Cempaka (25), Meru (38), Dusun Tua (72) dan Shah Alam (100).

“Pemindahan ini adalah sebahagian daripada gerak kerja Umno-BN bagi merampas Selangor daripada Pakatan Rakyat (PR) dan ianya dipercayai turut melibatkan jabatan serta agensi kerajaan yang lain.

“Diharapkan SPR menyiasat dengan adil dan telus mengenainya. Polis dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) juga diharap turut melakukan siasatan,” katanya.

Iskandar berkata usaha Umno itu akhirnya akan memakan diri sendiri dan menikam rakan komponannya. Ini kerana pemindahan pengundi mungkin menguntungkan Umno namun akan merugikan parti komponen seperti MCA dan Gerakan.

Contohnya pemindahan pengundi dari Teratai ke Cempaka mungkin menambah undi Umno tetapi akan menjejaskan undi untuk calon Gerakan di DUN Teratai.

Beliau menegaskan pemindahan pengundi dilakukan kerana Umno mencari kemenangan di kawasan majoriti pengundi Melayu setelah kehilangan sokongan pengundi Cina dan India.

Kajian PAS menunjukkan jumlah pengundi di Selangor bagi suku tahun pertama tahun ini meningkat sehingga kira-kira 80,000 orang dengan 35,000 daripadanya membabitkan kawasan DUN ditandingi PAS pada PRU yang lalu.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim meramalkan Perdana Menteri Najib Razak akan mengadakan pilihanraya umum pada bulan Julai berasaskan perkembangan politik semasa.

Ini termasuk usaha Umno memperhebatkan kempen mengaibkan Anwar dan keluarganya dengan menggunakan video seks fitnah dan perlawaan Najib kepada PAS untuk menyokong Umno- BN.

Pada masa sama MCA pula memberi kata dua kepada pengundi Cina supaya menyokong parti itu jiak tidak mahu menghakis perwakilan kaum itu dalam kerajaan sekiranya BN terus menerajui Malaysia.

TV3 penyebar video lucah

Pengkebumian Jenazah Osama Di Laut Satu Penghinaan - Ulamak

KAHERAH 3 MEI : Jenazah pemimpin Al-Qaeda, Osama Laden telah dikebumikan di utara Laut Arab dari atas geladak kapal pengangkut pesawat milik Amerika Syarikat, USS Carl-Vinson.

Ini dilakukan selepas jenazah beliau dimandikan dan dilaksanakan mengikut cara Islam, kata pegawai pertahanan Amerika, semalam.

Dalam pada itu, beberapa ulama menyatakan persemadian Osama di laut sebagai melanggar tradisi Islam dan akan menjurus militan untuk menuntut bela dengan menyerang sasaran Amerika.

Sebilangan besar ulama kanan menyifatkan tindakan Amerika itu sebagai satu penghinaan dan tidak mengendahkan amalan mengebumikan jenazah dalam kubur dan menghadap ke kiblat di Makkah.

Menurut mereka, persemadian di laut hanya dibenarkan dalam kes tertentu seperti apabila kematian berlaku di atas kapal yang sedang berlayar.

Imam Besar Masjid al-Azhar, Sheik Ahmed al-Tayeb, berkata persemadian Osama di laut "bertentangan dengan prinsip syariah, nilai agama dan amalan kemanusiaan".

Seorang ulama di Lubnan, Omar Bakri Mohammed, berkata: "Amerika mahu menghina orang Islam menerusi persemadian seperti ini dan saya tidak fikir ia satu kebaikan untuk pentadbiran Amerika."

Osman dibunuh dalam satu operasi oleh pihak keselamatan Amerika Syarikat bersama Pakistan di luar Islamabad, Ahad lalu.

Sementara itu, seorang jurucakap Universiti Al-Azhar berkata Islam menentang pengkebumian di dalam laut.

"Jika benar mayat itu (Osama) telah dicampak ke dalam air, maka Islam menentang sepenuhnya perkara itu," kata Mahmud Azab yang juga merupakan penasihat Imam Besar Al-Azhar, Sheikh Ahmed al-Tayeb.

Katanya, setiap mayat jika menjadi mangsa bunuh atau mati secara semulajadi mesti dihormati. Mayat penganut agama atau tidak, Islam atau Kristian, mesti dihormati.

"Islam hanya membenarkan pengkebumian di dalam tanah kecuali kes yang tidak boleh dielakkan seperti mati lemas," tambahnya

PAS Tidak Mudah Beralih Arah, Kata MahfuzSHAH ALAM 2 MEI : Keterbukaan dalam pentadbiran yang ditonjolkan oleh Parti Islam Se-Malaysia (PAS) bukan bererti parti itu dengan sewenang-wenangnya mudah dirunding untuk beralih arah menyertai Umno-Barisan Nasional, kata ahli parlimen Pokok Sena, Mahfuz Omar.

Justeru naib presiden PAS itu mengingatkan Umno-Barisan Nasional agar tahu membezakan soal urus tadbir kerajaan yang dipimpin pemimpin PAS dan juga ketegasan perjuangan dalam parti yang dipegang teguh sejak sekian lama.

"Harus dibezakan antara isu PAS-Umno dan isu soal urus tadbir kerajaan, dalam pengurusan kerajaan negeri sememangnya menuntut seseorang Menteri Besar bersikap mesra dengan semua orang dan semua pihak,"kata Mahfuz.

"Tetapi dalam hal ketegasan perjuangan berhubung perbezaan parti diizinkan untuk kita berbeza dalam hal-hal politik, jadi tidak perlu Tun Mahathir cuba untuk laga-lagakan pemimpin PAS,"ujarnya lagi.

Terbaru, Mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad memuji dan menyenangi Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Razak kerana bersikap terbuka walaupun berbeza fahaman politik.

Selain itu, Mahathir juga dilaporkan memberi gambaran Azizan adalah seorang pemimpin PAS yang boleh dibawa berbincang dalam isu-isu berbangkit berbanding dengan pemimpin PAS yang lain.

Mengulas kenyataan ini, Mahfuz menjelaskan kepimpinan PAS sentiasa bersikap profesional dan sikap terbuka yang dipamerkan oleh Menteri Besar Kedah itu adalah salah satu sikap yang seharusnya ada pada setiap pemimpin untuk berdepan dengan pelbagai pihak dalam urus kelola pentadbirannya.

"Jangan Tun Mahathir ingat senang dibawa berunding itu bermaksud senang PAS untuk menyertai Umno-BN, ianya tidak sama sekali," tegas Mahfuz.

Al-Quran Tegah Umat Islam Saling Laknat-Melaknati
SHAH ALAM 2 MEI : Di samping tiada keperluan untuk mengangkat sumpah untuk saling laknat-melaknati, ia juga berkali-kali ditegah oleh al-Quran kata Pengerusi Sekretariat Ulama Asia, Ustaz Ghani Shamsuddin.

Seraya katanya, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak perlu untuk mengangkat sumpah bagi membuktikan bahawa beliau bukan pelaku dalam video lucah yang didedahkan oleh Trio Datuk T kerana apa yang lebih penting dalam kes ini ialah orang yang membuat tuduhan perlu mengemukakan empat saksi untuk membuktikan tuduhannya.

" Dalam Islam, kita diperintahkan supaya tidak mudah-mudah pergi mengumpulkan orang kemudian buat laknat mengutuk, minta Tuhan turunkan kutukan kepada kita sekiranya kita salah dan kepada orang sekiranya orang itu salah. Ini tidak boleh dilakukan dengan mudah sangat. Dalam hadis Rasulullah, banyak diingatkan jangan bermudah-mudah dalam hal ini.

Menurut Islam, sumpah Mubahalah bermaksud al-Mula’anah (saling melaknat), iaitu dua pihak yang bertelagah masing-masing berdoa kepada Allah dengan sungguh-sungguh agar Allah menurunkan laknat ke atas pihak yang berbohong atau berdusta di antara mereka berdua.

Namun menurut Ustaz Ghani ia hanya dilakukan pada zaman Rasulullah yang bersangkutan untuk menegakkan soal agama.

Sehubungan itu ujar Ustaz Ghani, setiap orang perlulah kembali kepada asas dalam hal ini kerana pertuduhan melakukan zina ke atas Ketua Umum PKR itu adalah tertakluk kepada undang-undang Qazaf dan ia harus diselesaikan mengikut mengikut lunas undang-undang yang betul.

Ustaz Ghani berkata demikian ketika diminta mengulas gesaan beberapa pihak yang meminta Anwar untuk mengangkat sumpah bagi membuktikan bahawasanya beliau tidak bersalah dan untuk mengelakkan buruk sangka.

" Dalam konteks undang-undang Islam, satu peruntukan yang berkaitan dengan jenayah, tidak boleh dibawa kepada peruntukan yang lain. Umpamanya kes zina dan Qazaf ini, tidak boleh kita bawa kepada persoalan umum mengenai akidah, kebenaran, pegangan yang biasa," jelas Ustaz Ghani.

" Jadi oleh kerana itu, jika ada sesiapa yang cuba memutar belit atau tunggang langgang kaedah syarak ini dengan membawa kes yang khusus, yang ada peruntukan dalam syarak kepada peruntukan lain yang tidak ada kena mengena, maka orang-orang itu sedang melakukan kesilapan," tambahnya lagi.

Jumaat lalu, ahli perniagaan Datuk Shazryl Eskay Abdullah mewakili dua lagi gandingan Datuk T telah mengangkat sumpah laknat bahawa individu dalam klip video seks yang didedahkan adalah Anwar dan beliau berada di tempat kejadian.

Namun hal ini dinafikan sama sekali oleh Anwar yang juga ahli parlimen Permatang Pauh itu.

Bahkan Angkatan Muda Keadilan (AMK) telah membuat laporan Qazaf ke atas Datuk T berhubung tuduhan zina mereka terhadap Anwar.

Laporan Qazaf itu dibuat di Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) petang tadi.

Ketua AMK Shamsul Iskandar Md Akin berkata laporan qazaf dibuat mengikut seksyen 41 Akta Jenayah Syariah Wilayah Persekutuan.

" Kalau dia mengaku dia dalam video itu, siapa dia? Adakah dia yang melakukan perbuatan itu sehingga menjadikan filem hitam putih sehingga tidak ketara siapa yang lebih putih, atau siapa yang lebih gelap. Orang-orang yang menurut kaedah ini dan meminta Anwar berbuat begitu juga, pada saya ia tidak tepat dan bercanggah dengan syarak," jelas Ustaz Ghani lagi.

Sebelum ini Mufti Perak, Datuk Harussani Zakaria menegaskan Anwar tidak perlu melakukan sumpah mubahalah.

Malah katanya, Anwar tidak boleh disabitkan dengan sebarang kesalahan atau dijatuhkan hukuman kerana pelaku dalam rakaman video seks yang didedahkan Datuk T masih belum dibuktikan.

Tegas, Harussani sebarang tuduhan atau pendakwaan terhadap Anwar perlu dilakukan di mahkamah dan bukan di khalayak ramai termasuk sumpah mubahalah.

Senada dengan Harussani, Ustaz Ghani sekali lagi mengingatkan bahawa tidak ada keperluan untuk Anwar mengangkat sumpah.

" Pada saya, Datuk Seri Anwar tidak perlu bersumpah dan tidak perlu bermubahalah bermula'anah kerana itu ditentang dalam Islam dan perkaranya di sini bukan berkaitan dengan sumpah tetapi tentang saksi. Oleh kerana ia membuat tuduhan, maka dia perlu bawa saksi," tegasnya,

Ayman Al-Zawahri Bakal Ganti Osama Ketuai Al-Qaeda

ISLAMABAD 2 MEI : Doktor dan pakar bedah kelahiran Mesir Ayman al-Zawahri, orang kedua rangkaian Al-Qaeda dijangka akan menggantikan Osama bin Laden ekoran kematiannya dalam serangan pasukan Amerika Syarikat di Islamabad, Pakistan.

Ayman menjadi nadi bagi pergerakan Osama dan juga rangkaian Al-Qaeda dan seringkali mengeluarkan kenyataan-kenyataan mengecam Amerika Syarikat dan sekutunya menerusi mesej- mesej video.

Dalam kenyataan terbaru yang dipantau SITE Intelligence Group bulan lalu, Ayman menggesa umat Islam menentang tentera Nato dan Amerika Syarikat ekoran serangan ke atas Libya yang masih berterusan.

Lahir dalam keluarga kelas atasan yang terdiri daripada sarjana dan doktor di Kaherah, Ayman yang kini berusia lewat 50 merupakan individu kedua selepas Osama diletakkan dalam senarai orang paling dikehendaki FBI.

Kedua- dua Osama dan Ayman membolosi tentera Amerika Syarikat yang menggulingkan kerajaan Taliban di Afghanistan pada akhir 2001 ekoran serangan 11 September.

Bagaimanapun Osama terbunuh dalam pertempuran dengan pasukan tentera Amerika Syarikat semalam dan jenazahnya telah diperoleh, kata Presiden Barack Obama.

Bagaimanapun tiada sebarang butiran mengenai kedudukan Ayman.

Ayman, pemimpin yang berkaca mata dengan rambut kelabu, mendapat perhatian pada November 2008 apabila Obama yang dipilih sebagai Presiden Amerika Syarikat sebagai “house Negro”, istilah yang digunakan oleh pemimpin Amerika Muslim berkulit hitam pada 1960-an, Malcolm X untuk menggambarkan hamba kulit hitam yang setia kepada golongan berkulit putih.

Kemudian dalam kenyataan video pada September 2009, Ayman kembali menyerang Obama dengan menyifatkan kepimpinannya tidak jauh berbeza daripada George W. Bush.

Seperti Osama, Ayman dipercayai berlindung di kawasan sempadan Afghanistan-Pakistan.

Rakaman video kedua-dua mereka bersama disiarkan oleh stesen TV Al-Jazeera pada 10 September 2003.

Ia menunjukkan kedua-dua mereka berjalan di kawasan pergunungan dan melaungkan jihad dan memuji mereka yang melakukan serangan 11 September.

Penganalisis menggambarkan Ayman sebagai ketua pengurusan Al-Qaeda dan mentor rapat Osama.

“Ayman seperti otak dan badan bagi Osama,” kata peguam Montasser al-Zayat dari Kaherah yang pernah mewakili Ayman. - Reuters

Osama Laden meninggal duniaMusuh nombor satu Amerika Syarikat, Osama Laden meninggal dunia dan pengumuman rasmi berhubung perkara telah dibuat oleh Presiden Barack Obama.

Wartawan Al Jazeera di Kabul berkata, pihak berkuasa Afghanistan mengesahkan kematian pemimpin Al Qaeda itu dan mayat Osama kini berada dalam tangan Amerika Syarikat.

Allahyarham dibunuh di Pakistan dalam serangan pada Ahad.

Osama, hartawan kelahiran Arab Saudi itu menjadi buruan Amerika Syarikat apabila dikatakan terlibat dalam perjuangan bersenjata di seluruh dunia.

Antaranya, deliau dilaporkan sebagai pihak di belakang serangan 11 September ke atas negara kuasa besar dunia itu.

Soi Lek Diingatkan Urus 'Nasib' MCA Dahulu

KUALA LUMPUR 2 MEI : Kepimpinan PAS pusat menggesa Presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek menguruskan parti komponen BN yang diketuainya itu dan bukannya mengheret parti Islam itu untuk terjebak dengan masalah yang dialami BN menjelang pilihan raya umum.

Anggota biro politik PAS, Khalid Samad dalam khidmat pesanan ringkasnya (SMS) kepada portal The Malaysian Insider turut melahirkan keraguannya sama ada Presiden MCA itu benar-benar faham apabila mengatakan MCA tidak akan menerima PAS menyertai BN selagi tidak menggugurkan dasar Islamnya.

“Saya ragu-ragu sama ada CSL (Chua Soi Lek) tahu apa yang beliau cakap,” katanya.

Semalam, Dr Chua berkata pihaknya akan menutup pintu menyertai BN kepada PAS kecuali ia sanggup menggugurkan prinsip-prinsip negara Islamnya terlebih dahulu.

Dr Chua berkata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sedar bahawa partinya tidak akan menerima PAS menukar Malaysia menjadi sebuah negara Islam.

“Pendirian MCA adalah sangat jelas bahawa kami tidak akan menerima PAS dalam usaha mereka menjadikan negara ini negara Islam. Kami tidak akan menerima yang itu dan Perdana Menteri juga memang sedar akan pendirian MCA ini,” kata beliau.

“Mereka boleh menyertai BN jika mereka sanggup menggugurkan dasar menjadikan negara ini sebagai negara Islam,” kata Dr Chua mengulas pelawaan Najib kepada PAS kelmarin.

Khalid yang juga Yang Dipertua PAS Shah Alam dan Ahli Parlimen kawasan itu berkata, PAS tidak pernah membentangkan matlamatnya kepada Dr Chua yang hanya memperlihatkan sedikit minat ataupun sama sekali tidak untuk mengetahui soal itu.

“Apa yang beliau bayangkan sebagai matlamat politik PAS kemungkinan bukan apa yang ada pada PAS,” kata Khalid sambil menambah, sebelum meletakkan syarat untuk menerima PAS, Dr Chua wajar memastikan sama ada ia benar-benar berminat untuk diterima MCA dan beliau juga benar-benar tahu apa yang diperkatakannya.

Justeru Khalid menambah, Dr Chua seharusnya memberi tumpuan ke atas kemerosotan populariti MCA di kalangan komuniti Cina berbanding keperluan PAS diterima oleh MCA.

Katanya, jika MCA sudah ditolak oleh komuniti Cina sendiri, maka soal suka atau tidak suka dan keutamaannya tidak menjadi keprihatinan mana-mana pihak kecuali parti itu sendiri.

Malah tegas Khalid, Umno selaku parti teras BN sendiri tidak lagi memberi tumpuan ke atas MCA.

Pemimpin-pemimpin kanan PAS termasuk Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang sendiri telah menolak bulat-bulat pelawaan Najib.

MALANG UMNO KEDAH... MENANG TAK MUNGKIN, KALAH DAH TENTU!!!!

OLEH : CUCU TOK WAN

Sikap besar kepala, penting diri dan memantul-mantul sebagai merak buih, terus-menerus melanda UMNO Kedah. Perasan yang mereka masih lagi hebat, masih lagi dikehendaki dan masih lagi berpengaruh di Kedah, membuatkan mereka terus bersikap acuh tak acuh terhadap sebarang program yang boleh menaikkan rating mereka semula di negeri Jelapang Padi itu.

Itulah yang berlaku dalam program PERKASA yang dianjurkan di Stadium Suka Menanti, Alor Star semalam. Sekalipun yang menjadi tetamu kehormat adalah bekas Perdana Menteri Tun Mahathir Mohammad, jumlah ahli UMNO yang datang hanyalah sekitar 3 ribu orang.

Mungkin memikirkan yang PERKASA bukan UMNO kerana PERKASA memperjuangkan Melayu dan hak-hak Bumiputera, maka UMNO Kedah enggan terlibat sama. Kalau terlibat sekalipun, penggawa-penggawa dan pembesar-pembesar UMNO yang hadir, bolehlah dibilang dengan jari tangan. Barangkali juga UMNO-Kedah enggan dilabelkan sebagai rasis dan dibimbangi gelaran berkenaan akan menyebabkan UMNO Kedah kalah dalam PRU 13 nanti ekoran rakyat dan pengundi Kedah adalah terdiri daripada majoriti masyarakat campuran yang tidak langsung mempunyai sebarang elemen rasis!!!

Apa yang berlaku semalam, menampakkan ketidaksungguhan UMNO Kedah untuk 'bekerja' dan berusaha mencari pengaruh yang kian menipis. Sekadar menaikkan nama Mukhriz Mahathir ke dalam barisan kepimpinan negeri, UMNO Kedah dilihat langsung tidak kreatif untuk memukat ikan di lubuk yang dalam.

Sepatutnya UMNO Kedah tidak malu untuk menumpang populariti PERKASA dan turut sama menjayakan majlis berkenaan, sekaligus dapat membuktikan bahawa UMNO Kedah sebenarnya sudah pun berada di landasan perjuangan untuk merampas negeri itu semula dari tangan PAS sebagaimana yang sering dilaung-laungkan oleh kepimpinan negeri.

Ternyata, segala teori selama ini tentang politik UMNO Kedah, memang benar belaka. PERKASA Kedah dipimpin oleh golongan yang bukan sahaja marhein pengaruh tetapi juga marhein usaha. UMNO Kedah pula dipimpin oleh golongan yang bukan sahaja lapar kuasa, bahkan sanggup berkerat betis kalau berasakan kedudukan mereka tidak selamat. Gabungan pemimpin UMNO dan PERKASA melahirkan barisan kepimpinan katak-katak betung yang bukan sahaja kuat melaung tetapi berbadan kecil dan terpaksa sentiasa menyorok.

Dan dengan demikian, dapatlah kita buat kesimpulan, OSTAT KITA mempunyai wawasan dan pandangan yang sangat jauh lebih ke hadapan berbanding para pemimpin UMNO Kedah yang bukan sahaja dapat melihat laungan katak betung PERKASA setakat berbunyi OUNG-OUNG-OUNG di hujung paya, bahkan perhimpunan PERKASA KEDAH laksana perhimpunan budak-budak sekolah sebab didatangi nazir sekolah, tidak akan langsung menjejaskan PAS sebaliknya menambahkukuhkan pandangan bahawa Kedah selama-lamanya milik PAS.

Syabas OSTAT KITA kerana enggan terlibat dalam majlis BUTA SENI PERKASA, sekaligus tidak terlibat dengan cubaan mencari pengaruh oleh pemimpin-pemimpin UMNO yang hilang kuku dan gigi tetapi kuat berpegang kepada PERKASA!!!!

theflyingkick.blogspot.com )

MCA akan tolak PAS jika kekal dasar Islam

Sebab utama parti komponen Barisan Nasional, MCA berada di dalam perikatan itu sudah jelas. Kerana Barisan Nasional tidak menyokong dasar Islam! Jika Barisan Nasional menyokong dasar Islam, maka MCA juga akan keluar dari Barisan Nasional. Perjuangan Islam yang dilaung-laungkan oleh gerombolan songkok tinggi selama ini hanya untuk memikat hati orang Melayu Islam untuk menyokong mereka.

Apa yang jelas, gerombolan tidak pernah menyokong dasar-dasar Islam, disebabkan itu MCA masih kekal bersama mereka. MCA akan terus berada di dalam Barisan Nasional selagi BN menolak dasar Islam. Tahniah kepada orang Melayu Islam kerana telah tertipu oleh retorik BN, padan muka juga diucapkan!

Lihat sendiri pengakuan Presiden MCA merangkap pelakon video lucah yang bangga di bawah ini.
MELAKA, 1 Mei — Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek menutup pintu menyertai Barisan Nasional (BN) kepada PAS kecuali ia sanggup menggugurkan prinsip-prinsip negara Islamnya terlebih dahulu.

Dr Chua (gambar) berkata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sedar bahawa partinya tidak akan menerima PAS menukar Malaysia menjadi sebuah negara Islam.

Pendirian MCA adalah sangat jelas bahawa kami tidak akan menerima PAS dalam usaha mereka menjadikan negara ini negara Islam. Kami tidak akan menerima yang itu dan Perdana Menteri juga memang sedar akan pendirian MCA ini,” kata beliau.

“Mereka boleh menyertai BN jika mereka sanggup menggugurkan dasar menjadikan negara ini sebagai negara Islam,” kata beliau pada sidang media di sini hari ini.ReJaM© "Gerombolan songkok tinggi selama ni kena tipu. MCA memang anti Islam! MCA sokong BN kerana UMNO tak sokong Islam"

 source: http://milosuam.blogspot.com/2011/05/mca-akan-tolak-pas-jika-kekal-dasar.html#ixzz1L77pceyf

Watch Arsenal vs Manchester United Live Stream Online

Najib macam ketam minta PAS berpisah dengan DAP

HarakahdailyKUALA LUMPUR, 1 Mei: PAS menganggap cadangan Datuk Seri Najib Razak supaya PAS berpisah dengan DAP seperti ketam mengajar anaknya berjalan betul kerana parti ini tidak sehaluan.

Ketua Penerangan PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad berkata, Najib perlu menyelesaikan masalah dalaman BN dahulu.

“Jangan cuba mengalih isu yang sedang melanda BN dengan rakan komponen BN mengenai isu 1Melayu 1Bumi telah menimbulkan kemarahan MCA.

“Apa sudah jadi slogan 1Malaysia tiba-tiba lahir pula gagasan 1Melayu 1Bumi, seolah-olah Umno menduakan suami,” ujarnya.

Beliau mengulas alasan Najib bahawa PAS perlu jauh dengan DAP kerana PAS bekerja, yang menang ialah DAP dan PAS perlu berpisah dengan DAP kerana PAS tidak boleh melaksanakan agenda Islam.

“PAS hendak bertanya sejak bila pula Umno iktiraf PAS sebagai sebuah parti Islam,” ujarnya.

Katanya, dengan kenyataan Najib sahlah teori yang mengatakan Umno akan bercakap Islam dan Melayu ketika orang Melayu menolak Umno.

“Ketika rakyat tolak Umno, baru mereka sedar, PAS parti orang Melayu. Selama ini merekalah membunuh kontraktor dan ahli perniagaan PAS, berapa ramai aktivis PAS diletakkan bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA),” katanya lagi.

Tambahnya, terbaru mereka menukar Cikgu Maaruf Mutalib, suami Cikgu Normala bekas calon PAS di Tenang.

“Siapa punya angkara?” soalnya.

Menuutnya, sekarang apabila lemas kerana pelampong Umno, iaitu pengundi bukan Melayu sudah meninggal mereka, baru mereka teringat kepada PAS.

PAS, ujarnya hendak mengingatkan Najib bahawa PAS membayar harga begitu mahal untuk berada bersama Pakatan Rakyat.

Katanya, kejayaan PAS yang menjinakkan orang bukan Islam kepada Islam satu imbuhan yang cukup berharga.

“Hendak harap kepada Umno memberi kefahaman Islam kepada orang bukan Islam di negara ini amat jauh sekali,” ujarnya.

Malahan, menurutnya merekalah yang meliarkan orang bukan Islam dengan Islam.

Tambahnya, sikap hipokrit mereka dengan berjumpa pengundi bukan Islam supaya menjauhkan dengan PAS kerana mereka hendak melaksanakan agenda Islam, apabila berjumpa pengundi Islam mereka mendakwa PAS sudah tidak bercakap Islam kerana takut kepada DAP.

225 anggota PAS Kuala Kedah sertai Umno ?

Seramai 225 anggota PAS Kuala Kedah yang mendakwa hilang kepercayaan terhadap kepimpinan Menteri Besar Datuk Seri Azizan Abdul Razak, menyertai Umno.

Ahmad Marzuki, Ketua PAS cawangan Lahar Buluh, Kuala Kedah sebelum ini, mengetuai kumpulan itu menyerahkan borang menyertai Umno kepada Ketua Umno Bahagian Kuala Kedah, Datuk Latt Shariman Abdullah pada satu majlis di pekan Kubang Rotan, dekat Alor Setar semalam.

Ahmad berkata mereka bertindak keluar PAS kerana sudah tidak percaya dan yakin dengan cara Azizan dan PAS mentadbir negeri kerana tidak menunaikan janji-janji pilihan raya kepada rakyat.

"Kami yang setia tertunggu-tunggu janji pemimpin PAS tetapi sampai sekarang satu apapun tidak mereka tunaikan," katanya kepada pemberita selepas majlis penyerahan borang menyertai UMNO itu.

Latt Shariman berkata pintu Umno Kuala Kedah sentiasa terbuka untuk sesiapa sahaja yang ingin menyertainya termasuk anggota PAS.

--Bernama

UMNO Pelawa PAS Sebab Terdesak Dalam BN

SHAH ALAM, 30 APRIL : UMNO telah ditolak oleh parti-parti komponen Barisan Nasional dan kerana terdesak Presiden UMNO Datuk Seri Najib Abdul Razak terpaksa mempelawa Pas bekerjasama dengan mereka bagi mengukuhkan kedudukan parti itu dalam Barisan Nasional.

Naib Presiden Pas, Datuk Mahfuz Omar menyatakan demikian ketika mengulas kenyataan Najib meminta Pas menyertai UMNO dan meninggalkan Pakatan Rakyat terutama DAP yang tidak memperjuangkan Islam.

Menurut Mahfuz, Pas tetap akan terus setia bersama Pakatan Rakyat dan yakin pergolakan dalam Barisan Nasional sekarang mampu memberi kekuatan baru kepada Pakatan Rakyat untuk mengambil alih pucuk pimpinan Negara dalam Pilihan Raya akan datang.

"Jadi kita nak beritahu dia bahawa kita ucapkan terima kasih kepada UMNO dan kita kata bahawa kita akan terus setia bersama Pakatan rakyat kerana kita yakin bahawa kesan daripada pergolakan yang brlaku dalam Barisan nasional ityu mampu untuk membawa kekuatan baru kepada pakatan Rakyat untuk menang dan mengambil alih mandate pemerintahan Malaysia pada pilhan raya umum akan datang," kata beliau kepada TV Selangor hari ini.

Beliau mengulas ucapan Najib pada Perjumpaan Mesra Perdana Menteri Bersama Rakyat Dewan Undangan Negeri kawasan Manir di Kampung Pulau Bahagia dekat Kuala Terengganu hari ini.

UMNO secara terang-terangan cuba memikat PAS dengan menawarkan pelbagai ganjaran untuk membentuk 'Kerajaan Perpaduan' bersama dua parti itu tanpa memperdulikan komponen lain dalam Barisan Nasional.

Bagaimanapun PAS nyata tidak mempercayai parti yang terkenal dengan penipuan dan korupsi itu, tambahan pernah dikhianati UMNO pada tahun 1977.

Justeru Mahfuz turut meminta parti-parti komponen Barisan nasional memecat UMNO daripada gabungan parti itu.

"Dan saya minta supaya semua parti-parti Komponen Barisan Nasional supaya ingat masa terbaik untuk memecat UMNO daripada Barisan Nasional," kata beliau

Malah menurut Mahfuz lagi, kerjasama DAP dengan PAS jauh lebih baik dari kerjasama MCA dengan UMNO jika dilihat dari segi keharmonian dan saling menghormati antara mereka.

“Ya-ya sama dengan UMNO bersekongkol dengan MCA yang tak memperjuangkan Melayu dan Islam.”

“Dan dia lupa dan dia juga bersekongkol dengan MCA yang juga menghina Islam, cabar Melayu, cabar Utusan melayu , paling tidak DAP menghormati pegangan prinsip Islam yang diperjuangkan Pas.”

PAS tegas akan bersama Pakatan - Mustafa Ali

Harakahdaily


KUALA LUMPUR, 30 April: PAS dengan tegas menyatakan akan terus bersama dengan Pakatan Rakyat bagi mempastikan proses pembentukan sistem dua parti berjalan dengan baik di negara ini, kata Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali.

Sehubungan itu, beliau menyifatkan kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan Presiden MCA, Datuk Seri Chua Soi Lek sebagai kenyataan yang tidak sihat untuk perkembangan politik di negara ini.

Mustafa (gambar) mengulas kenyataan Najib yang sekali lagi menjemput PAS untuk bersama dengan Barisan Nasional (BN) walaupun sudah beberapa kali ditolak oleh PAS.

Chua pula berkata, MCA tidak akan berada dalam kabinet lagi jika parti itu tidak mendapat sokongan dalam pilihan raya umum akan datang.

Najib hari ini mempelawa PAS agar menyertai BN sambil berkata, sudah tiba masanya PAS meninggalkan DAP atas alasan ternyata tidak pernah sekalipun memperjuangkan Islam.

“Kenapa buat baik dengan DAP? Adakah DAP boleh perjuangkan Islam?

“Hadi (Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang), cukup-cukuplah dengan DAP, tinggalkan DAP, masuk BN,” kata Najib ketika berucap pada majlis Perjumpaan Mesra Perdana Menteri Bersama Rakyat Dewan Undangan Negeri kawasan Manir di Kampung Pulau Bahagia dekat sini.

Najib mengadakan lawatan kerja ke Terengganu hari ini. Sebelum ini timbalan beliau, Tan Sri Muhyidin Yassin juga datang ke Dun Manir, kawasan yang diwakili oleh Pesuruhjaya PAS Terengganu, Datuk Harun Taib.

"Suka saya tegaskan sekali lagi, PAS akan tetap komited bersama dengan Pakatan Rakyat - bagi mempastikan proses pembentukan sistem dua parti berkembang dengan baik di negara ini demi kepentingan masa depan Malaysia," kata Mustafa dalam kenyataannya kepada Harakahdaily hari ini.

Bagi Mustafa, kenyataan Najib dan Chua ini hanya kenyataan politik.

Menurut Mustafa, mempunyai orang Melayu sepenuhnya di pihak kerajaan manakala pembangkang pula Cina adalah satu ciri-ciri kemusnahan kepada negara yang tercinta ini.

"Jadi PAS tidak akan membiarkan dirinya ke arah itu," tegas beliau.

Ahli Parlimen Kapar Persoal Kewujudan CD Seks Dari Thailand

KUALA LUMPUR 30 APRIL : Ahli Parlimen Kapar S. Manikavasagam mahu Polis DiRaja Malaysia (PDRM) menyiasat bagaimana sebuah cakera padat (CD) yang mengandungi rakaman aksi seks penuh dari Thailand yang diterimanya semalam boleh disebarkan sedangkan polis telah mengambil salinan asal video tersebut.

Manikavasagam menyatakan video itu merupakan video sama diwar-warkan media arus perdana yang didakwa sebagai mirip ketua umum Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau mengesahkan telah menonton CD itu empat kali, dan menegaskan lelaki yang dimaksudkan bukan Anwar.

“Saya telah melihat VCD ini tiga kali dan saya juga menonton sekali lagi pagi ini. Tetapi, sah si pelakunya bukan Datuk Seri Anwar Ibrahim. Rupa bentuk fizikal dan rambutnya semua berbeza. Ini adalah CD penuh, jadi mahu minta polis menyiasat dan saya juga ada menyatakan dalam laporan polis bahawa Datuk T telah memberi CD asal kepada polis, tetapi kemudian CD ini masih disebarkan?" soal beliau.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas membuat laporan di ibu pejabat polis daerah Dang Wangi pagi tadi dan turut ditemani Naib Presiden PKR, N. Surendran, yang juga seorang peguam.

Manikavasagam yang juga Ahli Parlimen Kapar kewujudan CD itu membuktikan bahawa polis tidak boleh dipercayai dan mahu satu badan bebas menyiasat kes ini.

“Saya tidak yakin dengan polis (lagi) kerana jika CD asal sudah diserahkan, maka bagaimana (salinan) boleh ada untuk disebarkan? Saya telah minta supaya sebuah badan bebas dibentuk untuk siasatan,”

Sementara itu, Surendran menambah, sampul surat yang mengandungi CD itu hantar dari Thailand kerana berdasarkan setem dan cop yang terdapat pada sampul surat terbabit.

“Tanda pos pada sampul surat adalah dari Thailand, jadi adalah jelas mereka di belakang cuba untuk mengelak pergerakan mereka dikesan. Mereka sangat takut bahawa kami akan mengesan siapa di belakangnya kerana jika anda ikut kesemua kaitan ini, anda akan lihat bahawa ia menunjukkan Umno dan BN," kata beliau lagi.

~tvs~