KULIAH MAGRIB OLEH USTAZ HASBULLAH OTHMAN 2/2/2011

Kerajaan Malaysia Harus Minta Hosni Mubarak Letak Jawatan

SHAH ALAM 3 FEB: Kerajaan Umno-Barisan Nasional(BN) harus mengambil pendirian menyokong rakyat Mesir mendapatkan keadilan dan meminta Presiden Mesir, Hosni Mubarak meletak jawatan dengan kadar segera.

Pengerusi Biro Antarabangsa DAP, Liew Chin Tong berkata, tindakan kerajaan Malaysia menyatakan pendirian mereka sama pentingnya dengan tindakan membawa pulang pelajar Malaysia keluar dari kemelut yang melanda Mesir lebih seminggu lalu.

"Apa yang penting bagi Malaysia adalah kerajaan haruslah memainkan peranan yang lebih penting bukan sahaja membawa pelajar Malaysia di Mesir balik ke tanah air tetapi juga peranan yang lebih penting sebagai satu suara yang memihak keadilan, memihak kepentingan rakyat di Mesir," kata beliau.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Bukit Bendera berkata adalah jelas kerajaan Mesir terutama pemimpinnya, Hosni Mubarak telah kehilangan kepercayaan negara-negara yang dahulunya menjadi sekutu Hosni seperti Amerika Syarikat yang baru-baru ini mengeluarkan kenyataan menegaskan kekerasan terhadap rakyat Mesir perlu dihentikan.

Katanya lagi, negara-negara Islam lain juga dilihat tidak memberikan satu respon yang membina, malahan kerajaan Malaysia yang dilihat sebagai negara contoh dunia Islam juga masih tidak mengeluarkan apa-apa kenyataan sehingga kini.

"Berpandangan bahawa kerajaan Malaysia ini penting bagi umat Islam dan dunia Muslim, ataupun sebagai satu negara yang penting dalam arena antarabangsa memang kerajaan harus bersuara untuk mempercepatkan proses pemdemokrasian di Arab Tengah," tegas beliau lagi.

Manakala Pengerusi Biro Antarabangsa PKR, Yusmadi Yusof berkata isu penting yang perlu diambil perhatian ialah sejauh mana kepimpinan Mesir mahu melakukan perubahan dalam kerajaan seperti yang dikehendaki oleh rakyatnya atau berdegil mempertahankan kedudukan Hosni sebagai Presiden Mesir.

Beliau menjelaskan, kebanyakan negara-negara lain yang berkepentingan di Mesir telahpun memberikan isyarat menyokong perubahan dalam pemerintahan Mesir.

"Sekiranya Mesir masih ambil sikap tidak responsif kepada dunia luar dan juga suara kebebasan daripada dalam, saya rasa banyak negara telah menghantar satu isyarat bahawa mereka mahukan keadaan yang lebih demokratik di Mesir," kata beliau.

Sementara itu, desakan dari pemimpin dunia sudah mula kedengaran terkini Presiden Amerika Syarikat (AS) Barack Obama memberitahu Hosni Mubarak perlu memulakan peralihan kuasa sekarang, sekali gus membayangkan pengumuman pemimpin itu untuk tidak bertanding pada pilihan raya September ini, masih belum mencukupi.

Obama bercakap demikian kepada Presiden Mesir itu malam tadi melalui satu perbualan telefon yang panjang sejurus Mubarak mengumumkan hasratnya untuk tidak bertanding pada pilihan raya Presiden negara itu, melalui satu ucapan yang disiarkan melalui televisyen.

"Saya menyatakan kepercayaan saya kepada beliau (Mubarak) bahawa satu peralihan kuasa terancang, bermakna dan aman perlu dilakukan sekarang," katanya.

Kenyataan Obama itu yang disiarkan secara langsung dari White House, sebagai satu cubaan untuk meyakinkan Mubarak supaya meletak jawatan lebih awal.

Turut memberi ingatan Perdana Menteri Turki, Recep Tayyip Erdogan meminta Hosni Mubarak untuk memenuhi keinginan rakyat Mesir untuk melakukan perubahan.

Dalam pidato mingguannya di parlimen, Selasa lalu, Erdogan melukiskan permintaannya itu sebagai sebuah nasihat yang sangat jujur dan sebuah peringatan yang penuh hormat kepada Mubarak.

“Dengarlah teriakkan rakyat dan keinginan kemanusiaan mereka. Penuhi kerinduan rakyat untuk berubah tanpa harus diikuti sikap benci,” kata Erdogan.

[Video] Lebih 20,000 Rakyat Yaman Tunjuk Perasaan Desak Presiden Letak Jawatan

Tembakan terdengar di Tahrir Square

Kronologi Terkini Krisis di Mesir(masa yang dinyatakan adalah mengikut waktu Mesir, Malaysia awal 6 jam)

Kebangkitan rakyat Mesir memuncak semalam apabila dilaporkan lebih 8 orang terbunuh manakala lebih 1000 orang cedera. Ikuti laporan langsung yang dipetik melalui sesawang al jazeera.

10.22 am – Laporan dari doktor di Tahrir Square mengatakan lapan lagi telah terbunuh lewat malam tadi.

10.30 am – Al Jazeera menyiarkan video rakaman dari Tahrir Square.

10.15 am – Penunjuk perasaan di Tahrir Square di Kaherah dilihat memukul penentang pihak lawan sebagai pertembungan berterusan yang berlaku antara pro dan anti Mubarak pada hari kedua mereka.

10.13 am – Robert Fisk mengatakan jalan sepanjang di Kaherah dilimpahi darah dan ketakutan

10.11 am – 62 hak organisasi manusia Mesir memberi amaran terhadap keganasan dalaman berhubung desakan terhadap Presiden Mubarak untuk tinggal di pejabat. Organisasi mengatakan dalam sebuah pernyataan bahawa mereka mengesyaki keseriusan dari apa yang diumumkan Mubarak kerana ia bertepatan denganserangan di Tahrir Square.

9.44 am – Tiada rundingan yang akan dilakukan dengan ahli rejim Mubarak selagi Mubarak tidak berundur

9.43 am – Jurucakap Persatuan Kebangsaan Mesir (Egyptian National Association for Change), yang dipimpin ElBaradei, Hamdy Kadil berkata kepada Al Jazeera bahawa Mubarak secara peribadi akan bertanggungjawab sekiranya ‘pembunuhan’ lain berlaku di Tahrir Square.

9.36 am – Penunjuk perasaan anti-kerajaan mengatakan usaha mereka untuk menggulingkan Presiden Mubarak semakin kukuh sehingga mencetuskan kekerasan yang mengakibatkan lima nyawa terkorban. Ratusan penduduk telah berkemah di Tahrir Square walaupun rusuhan sedang berlaku.

9.33 am – Gerakan Mesir menyeru tentera melindungi penunjuk perasaan yang tidak bersalah.

9.06 am – Penentang Mubarak telah mengubah nyanyian mereka dengan berkata mereka mahukan presiden itu mati digantung atau cuba digantung.

9.04 am – Pro-Mubarak merancang untuk kembali ke Tahrir Square dengan jumlah pengikut yang lebih besar (laporan dari salah seorang penerbit Al Jazeera di Kaherah)

8.55 am – Menteri Kesihatan Mesir, Ahmed SamihFarid mengesahkan lima orang terbunuh dalam serangan keganasan di Tahrir Square, Kaherah. Beliau mengatakan sebahagian besar mangsa korban adalah disebabkan terkena balingan batu dan objek keras seperti batang logam dan kayu. Keseluruhan mangsa yang dihantar ke hospital adalah seramai 836 orang, di mana 86 daripadanya masih dirawat dan lima daripadanya dilaporkan terkorban.

8.42 am – Televisyen kerajaan Mesir mengatakan lima orang terbunuh dan lebih 800 yang tercedera semalam di Tahrir Square.

8.35 am – Aktivis anti-kerajaan, Alaa Abdel Fattah memberitahu Al-Jazeera beliau tidak tahu apa yang akan berlaku selepas ini, tetapi jika rakyat bersedia mati untuk itu, beliau yakin mereka tidak dapat dikalahkan.

8.08 am – Demonstrasi anti-kerajaan dan penyokong Presiden Mubarak terus melemparkan batu antara satu sama lain sebaik matahari terbit di Kaherah.

8.02 am – Menurut majalah Foreign Policy, apa yang dilaporkan Al Jazeera adalah bertentangan dengan propaganda autokrat Arab.

7.46 am – Jabatan Luar Negeri Amerika Syarikat mengulangi peringatannya kepada warganegara AS di Mesir

7.37 am – Ratusan penunjuk perasaan anti-kerajaan membuat perjalanan ke Tahrir Square untuk hari ke-10 demonstrasi menentang Presiden Mubarak.

7.29 am – Tentera Mesir menahan beberapa penunjuk perasaan di Abdel Munim Riyad di Kaherah. Tiada maklumat jelas tentang asal-usul penentang yang ditahan.

7.24 am – Aktivis hak asasi manusia, Ramy Raoof memberi video terkini tentang suasana di Kaherah menerusi rakaman telefon bimbit yang disiarkan melalui laman web Bambuster.com.

7.15 am – Amerika Syarikat meminta warganya untuk segera meninggalkan Mesir

6.42 am – Tebusan di Tahrir Square berterusan, lima dilaporkan terbunuh.

6.05 am – Gambar secara langsung penentang membaling bom Molotov berdekatan Tahrir Square disiarkan di Al Jazeera

6.03 am – Seorang penunjuk perasaan cedera ditembak di kepala, namun disahkan masih hidup oleh doktor yang bertugas sebelum dirawat di hospital. Doktor mengesahkan tembakan tersebut datang dari penentang pro-Mubar dan bukannya tentera. Salah seorang penentang mengatakan enam orang telah terkorban hari ini, namun doktor pula mengesahkan empat yang terkorban.
http://tvsnews.net/v1/

Wisma Putra Digesa Sediakan Pelan Menyelamat Menyeluruh

Anwar Ulangi Turunkan Harga Minyak Jika PR Tawan Putrajaya

PKR goes on a roadshow to repair dented image

PR, NGO Bersama Rakyat Mesir

KUALA LUMPUR 31 JAN : Sekitar 300 orang dari kumpulan Gabungan Parti Pembangkang dan beberapa badan bukan kerajaan hari ini menghantar nota bantahan ke Kedutaan Besar Mesir di sini pagi tadi.

Namun selepas setengah jam berkumpul, wakil kedutaan memaklumkan bahawa pihak mereka enggan menerima memorandum berkenaan.

Memorandum bantahan tersebut adalah bantahan terhadap tindakan keras kerajan Mesir ke atas penunjuk perasaan selain mendesak Presiden Mesir Hosni Mubarak meletak jawatan.

Bantahan tersebut dibuat sebagai tanda solidariti rakyat Malaysia kepada perjuangan rakyat Mesir yang selama ini dicengkam kezaliman pemimpinnya.

Kumpulan gabungan pemimpin dan NGO hari ini berarak dari kawasan tempat letak kereta tidak jauh dari kedutaan dengan membawa poster pemimpin Mesir dengan lambang zionis di dahi sambil melaungkan slogan 'Down Mubarak'.

Kumpulan tersebut cuba mendapatkan kebenaran bagi bertemu dengan wakil kedutaan Mesir bagi menyerahkan nota bantahan tersebut.

Dalam Gambar: Mesir dalam kekacauan

Ustaz Azhar 2010 - Hukum Makanan Dalam Kapal Terbang

DI GIGIT JIN OLEH USTAZ KAZIM ELIAS

TINGGALKAN LINK ANDA DI SINI

Bumbung Hospital Serdang Runtuh

SERDANG 30 JAN : Beberapa pelawat di hospital Serdang nyaris cedera selepas syiling di bahagian lobi hospital berkenaan tiba-tiba runtuh tengah malam tadi.

Kejadian berlaku kira-kira jam 12.15 malam ketika beberapa pelawat sedang duduk di tempat menunggu, yang turut menempatkan sebuah kedai kopitiam dan merupakan pintu utama ke wad.

Live Coverage: KEPUTUSAN RASMI DUN TENANG

Demontrasi Terhadap Regim Hosni Mubarak di MesirLINTAS LANGSUNG KEPUTUSAN DUN TENANG

Selangor 0-2 Kelantan [Piala Sumbangsih 2011] Gol Piya @ Badhri Radzi

hari mengundi dun tenang

TV PAS UNTUK PASANG DI BLOGBolehkah Rosmah Guna Jet Kerajaan Malaysia-Yb Saifudin.wmv

Ceramah Isu Semasa @ Tmn Labis Indah 28.1.2011 - TS Khalid Ibrahim M1.mpg

demontrasi terhadap regim hosni mubarak di mesir