Nak Menang mesti kena berjuang, berjuang tak semestinya menang! - Ceramah Ust Nasaruddin Hasan

Kedegilan Bakal Percepat Kejatuhan MubarakSHAH ALAM 11 FEB: Kedegilan Diktator Hosni Mubarak untuk melepaskan kuasa sebagai Presiden Mesir bakal mempercepatkan kejatuhan beliau.

Menurut Ahli Parlimen Parit Buntar Dr Mujahid Yusof Rawa, ucapan Mubarak malam tadi membuktikan beliau masih tidak mahu menurut konsensus rakyat Mesir dan hanya membangkitkan lagi kebencian mereka terhadap beliau.

Bercakap kepada TV Selangor, Dr Mujahid berpendapat usaha dan janji perubahan Mubarak langsung tidak dipedulikan rakyat Mesir yang berhimpun sejak bulan lalu menuntut Presiden mereka yang telah memegang kuasa selama 30 tahun itu meletak jawatan.

"Malangnya setakat ini, semua yang dibuat (Mubarak) tidak mendapat perhatian termasuk janji untuk letak jawatan bulan sembilan(September) tidak dilayan penduduk Mesir. Jadi kalau dilihat seperti apa yang berlaku pagi tadi walaupun awalnya dijangka letak jawatan tetapi akhirnya tidak, ia membangkitkan lagi kemarahan rakyat Mesir dan menpercepatkan lagi kejatuhannya seorang diktator seperti Hosni Mubarak," katanya.

Semalam, Mubarak berkata peralihan kuasa politik yang dipegangnya selama 30 tahun akan dilakukan sehingga September ini.

Pengumuman terbaru itu menyaksikan Mubarak masih menjadi Presiden Mesir dan memastikan regimnya terus berkuasa dalam proses reformasi pemerintahan negara itu.

Sementara itu, penunjuk perasaan yang masih menguasai Dataran Tahrir hampa dan marah apabila mereka sebelum ini dimaklumkan Mubarak akan mengumumkan peletakan jawatan tetapi sebaliknya.

"Mereka sudah tidak mahu lagi sesiapa yang terlibat dengan rejim terdahulu. Jadi saya lihat Mubarak, Omar Suleiman dan sesiapa lagi yang terpalit dengan rejim terdahulu, rakyat Mesir sudah bosan dan mahukan pentadbiran baru, pembubaran parlimen dan berakhirnya undang-undang darurat yang berlarutan dari tahun 1967," katanya.

Namun bagaimanapun Dr Mujahid menyentuh kemungkinan keadaan bakal menjadi lebih buruk selepas ini.

Hari ini, jutaan rakyat Mesir dilaporkan bakal berkumpul untuk kemuncak kebangkitan ke tiga di seluruh negara walaupun menghadapi risiko pertumbahan darah.

Menurut Dr Mujahid, revolusi kebangkitan rakyat Mesir ini tetap akan menjadi titik tolak pemecahan hegemoni pemerintahan autokratik diktator di negara-negara Arab selama ini.

"Kita tahu negara Arab ini dipenuhi kepimpinan diktator. Kebangkitan di Mesir pasti merebak ke negara Arab yang lain. Kita tengok bagaimana Jordan dah bubarkan kabinet untuk lantik Perdana Menteri Baru.

"Yaman pula sudah beritahu tidak akan teruskan kepimpinan Ali Abdullah Salleh dan saya kira nanti mungkin negara Arab di Afrika Utara akan terjadi sebegini dan lebih teruk lagi mungkin akan merebak ke negara teluk," katanya.

Operasi Lalang : Penafian Mahathir, Dedahkan Lebih Banyak Kebenaran

Daftar Pengundi Meningkat, Petanda Baik Untuk Demokrasi

KULIAH JUMAAT DARI DATARAN ILMU, KELANTAN

Mubarak akan membuat kenyataannya malam ini. (tengok TV Al Jazeera dibawah nie)


Selepas Ezam Gagal, Umi Hafilda Jadi Senjata Umno

Amal polisi bebas rasuah, rakyat dapat Kafalah

TIKAM BATU – Bantuan Skim Kafalah merupakan satu dari berbagai sumbangan Kerajaan Negeri kepada rakyat.  Sumbangan Kafalah dapat diteruskan hasil dari polisi bebas rasuah dan pendekatan berjimat cermat Kerajaan Negeri Kedah yang diamalkan sejak tahun 2008.

Seramai 45 orang penerima bantuan skim kafalah bagi kawasan Dewan Undangan Negeri Pantai Merdeka menerima sumbangan dari ADUN Pantai Merdeka YB Haji Abdullah Jusoh. Mereka terdiri dari pelbagai bangsa.

Sumbangan diadakan di Surau Kampung Hujung Matang dan di Pusat Khidmat Wakil Rakyat (PKWR) Pantai Merdeka. Penerima sumbangan adalah dari sekitar DUN Pantai Merdeka.

Menurut YB Haji Abdullah, tujuan sumbangan diadakan di dua tempat adalah bagi memudahkan penerima untuk menerima bantuan. Bagi penerima dari sekitar Kota Kuala Muda, mereka diminta ke Kampung Hujung Matang, manakala bagi penerima sumbangan sekitar Tikam Batu, termasuk dari Padang Temusu mereka diminta ke PKWR di Tikam Batu.

YB Haji Abdullah didalam ucapannya menyatakan, pengurusan sumbangan mengalami sedikit kelewatan disebabkan pengurusan di beberapa peringkat, kini pengurusan sumbangan akan diuruskan terus oleh Pejabat YAB Menteri Besar.

“Peranan MKK amat penting didalam menyelesaikan masalah pendaftaran dan pengurusan sumbangan sekiranya berlaku kematian.

“Sumbangan RM500 ini bukanlah untuk menampung keseluruhan kos pengurusan jenazah, tapi sekadar tanda ingatan dan simpati dari Kerajaan Negeri diatas kehilangan ahli keluarga,” katanya.

Majlis ringkas yang diadakan itu turut dihadiri oleh MKK yang terlibat.

Maksud Taubat Sebenar oleh TG Ismail Sepanjang Al-Fatonihttp://www.almuttaqin.tv/

Lima Sahabat Nabi Mati di sebelah Pihak Abu Jahal.

Kuliah Sirah Oleh Ustaz Abdul Halim bin Nasir Al-Hafiz


Beberapa Pengajaran Kematian Sahabat Nabi yang Mati di sebelah Pihak Abu Jahal.
Dr Dzulkefly Ahmad : Najib Cakap Tak Serupa Bikin

Kadar Faedah Dan Percukaian Perlu Dikaji Untuk Kurangkan Beban Rakyat

KULIAH MAGHRIB USTAZ MUTALIB MAAROF 9/2/2011

Malaysia vs Hong Kong | Gol Amirulhadi Zainal

Jom dengaq ceramah LIVE isu di Mesir & Perkembangan Terkini Pelajar Malaysia Di Mesir ( 6/2/2011 )


Live video chat by Ustream

Banjir Di Melaka, Negeri Sembilan Dan Pahang Bertambah Baik

Polis Tiada Hak Halang Perhimpunan Aman - ADUN Sri Muda

Subsidi Gas Kepada IPP Perlu Dihentikan - Rafizi

Pelajar Cerita Detik Cemas Ketika Meninggalkan Mesir
SHAH ALAM 5 FEB: Perkembangan terkini di Mesir menyaksikan kumpulan pelajar Malaysia berjaya dibawa keluar dari Kaherah, Mesir ke sini telahpun dihantar pulang ke tanah air secara berperingkat-peringkat bermula kelmarin.

Pegawai operasi bilik gerakan Pertubuhan Sukarela Briged Amal Selangor Ustaz Mohd Firdaus Misnan berkata sebanyak dua penerbangan akan dilakukan setiap hari bermula Khamis lalu sehinggalah kesemua pelajar Selangor yang berada disana dibawa pulang.

"Penerbangan yang pertama pada hari Jumaat, semalam 4 Februari, jumlah pelajarnya 37 orang, bertolak 7.50 malam waktu Mesir kemudian tiba di Jeddah pada pukul 11.10 malam waktu Mesir, kemudian penerbangan kedua, jumlah pelajar 125 orang bertolak pada pukul 3.50 pagi waktu Mesir dan baru tiba pada pukul 6 pagi waktu Mesir," katanya.

Setakat ini, kerajaan negeri Selangor dengan kerjasama Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) juga Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) telah berjaya membawa keluar lebih 200 pelajar ke Jeddah dan hari ini merupakan hari terakhir membawa keluar pelajar-pelajar ini dari Mesir.

Sementara itu, Tv Selangor berjaya menghubungi Kamarudin Ismail, salah seorang pelajar Malaysia yang berada disana sempat berkongsikan pengalamannya ketika mengharungi saat genting di Mesir sebelum dikeluarkan ke Jeddah.

"Keadaan masih terkawal cumanya masa peringkat mula-mula rusuhan itu berlaku hari Jumaat , rumah saya pada hari Sabtu tu di masuki perompak tetapi dia menyamar sebagai polis, dia ada dua orang jadi kami pun akurlah kerana dia kata nak buat spot-check , jadi macam-macam yang dia minta, dia check semua barang, dia geledah satu rumah, dia minta duit , nak hand phone, lepas tu dia minta VISA.

"Kita ingat dia nak VISA passport rupa-rupanya dia nak VISA card," jelasnya.

Pihak berkuasa yang sepatutnya mengawasi keadaan juga tidak lagi berfungsi dan menjejaskan keselamatan pelajar.

"Kami cuba nak hubungi polis tapi waktu tu polis mula dah takde. Akhirnya kami berjaya keluar dari rumah dan dikejar. Waktu itu, dia (perompak) pegang sahabat saya dan dia keluarkan pisau dan saya hampir ditikam ketika itu," ceritanya lanjut.

Tambahnya, pelajar-pelajar ini juga menghadapi kesukaran untuk ke lapangan terbang kerana dihalang oleh penunjuk-penunjuk perasaan pro kerajaan.

" Semalam dalam perjalanan untuk ke airport dalam pukul 10 pagi kami, kami ditahan oleh sekumpulan penyokong-penyokong Hosni Mubarak kerana tempat yang kami tinggal ialah tempat kelahiran Hosni Mubarak," katanya.

Ketika dihubungi tadi, Kamarudin masih berada di Lapangan Terbang Cairo dan masih menunggu sebelum dapat berlepas ke Jeddah. Juga difahamkan lapan lagi pelajar Selangor terkandas sebelum dapat dibawa ke Kaherah.

Kerajaan Perlu Rancang Masa Depan Pelajar Malaysia Di Mesir - GAMIS

Tanah Melayu : Mahathir Perlu Baca Buku Jingga - Anwar

UmnoBN Terengganu sebar risalah perang saraf kerana rakyat bersama PGU.wmv